TeÅŸnja za vitkijim i skladnim oblikom tijela postojala je od pamtivijeka, iako su se kroz povijesna razdoblja mijenjali i ideali oblika tijela. Pritom je sam proces mrÅ¡avljenja postao svojevrstan fenomen koji ulazi u mnoge segmente ljudskog djelovanja, te je predmet socioloÅ¡kih, psiholoÅ¡kih, ali prije svega â medicinskih istraÅŸivanja. Dok se nekada smatralo da je biti vitak, mrÅ¡av ili pak prekomjerne tjelesne teÅŸine, pitanje osobnih preferencija, u suvremeno je doba pitanje preuhranjenosti ujedno i pitanje odrÅŸivosti javnozdravstvenih sustava. Naime, debljina je sa svojim posljedicama vrlo znaÄajan javnozdravstveni epidemioloÅ¡ki problem koji znaÄajno optereÄuje drÅŸavne proraÄune za zdravstvo. Prema projekciji trendova porasta debljine u posljednjih dvadesetak godina, smatra se da Äe se u SAD-u 2030. godine za lijeÄenje posljedica debljine izdvajati od 48 do 66 milijardi dolara.

U usporedbi sa zdravim osobama, osobe koje boluju od debljine imaju i poveÄani riziÄni faktor obolijevanja od ozbiljnih bolesti, moguÄih uzroÄnika smrtnosti: poviÅ¡enog krvnog tlaka (hipertenzije), dislipidemije (poviÅ¡ene vrijednosti LDL i sniÅŸene vrijednosti HDL kolesterola, te poviÅ¡ene vrijednosti triglicerida), dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca, bolesti ÅŸuÄnog mjehura, osteoartritisa, apneje u snu i poremeÄaja disanja. Neki karcinomi poput raka endometrija maternice, kolona crijeva, bubrega, i jetre ÄeÅ¡Äi su kod debelih osoba. Uz to je smanjena i kvaliteta ÅŸivota, poveÄan je rizik obolijevanja od mentalnih bolesti poput kliniÄke depresije i anksioznosti. Znatno je smanjena tjelesna pokretljivost, Å¡to dovodi do zaÄaranog kruga i nemoguÄnosti smanjenja tjelesne mase Å¡to potiÄe daljnje pogorÅ¡anje zdravstvenog stanja.
Osim debljine pandemijskih razmjera, i prekomjerna tjelesna masa moÅŸe biti rani riziÄan Äimbenik naruÅ¡enog zdravlja. Sveprisutna je to pojava koja se preteÅŸito doÅŸivljava s estetskog aspekta, a osobe koje ÅŸele smrÅ¡aviti u stalnoj su potrazi za strategijama mrÅ¡avljenja koje bi dovele do ÅŸeljenih rezultata.
Stoga je u prevenciji debljine i prekomjerne tjelesne teÅŸine imperativ djelovati racionalno â neÅ¡kodljivo na zdravlje, strategijom koja bi mogla jamÄiti odrÅŸivi uspjeh. Proces mrÅ¡avljenja je izazovan, no ako se odabere pravilna strategija odrÅŸive redukcije prekomjerne tjelesne mase, tada taj proces moÅŸe postati i realno ostvariv.
PoÄela pravilne redukcije tjelesne mase mogu se doÄarati u nekoliko osnovnih ciljeva:
- poveÄati inzulinsku osjetljivost (smanjiti inzulinsku rezistenciju)
- uspostaviti homeostazu glukoze u krvi
- omoguÄiti stabilno i postupno poveÄanje miÅ¡iÄne mase
- omoguÄiti odrÅŸivost plana redukcije tjelesne mase
- racionalno regulirati odnos glavnih hranjivih tvari (makronutrijenata)
Dodaci prehrani
Dodaci prehrani vrlo se Äesto koriste u strategiji redukcije tjelesne mase (mrÅ¡avljenja). Nekada su se pri mrÅ¡avljenju koristili dodaci temeljeni na empirijskoj primjeni, prema tradicionalnim iskustvima i bez adekvatnih znanstvenih uporiÅ¡ta i dokaza, bez uvida u potencijalni mehanizam djelovanja. U suvremeno doba, u racionalnom pristupu mrÅ¡avljenju koristimo proizvode s pouzdanim i provjerenim djelatnim sastojcima, a takoÄer su poÅŸeljne formulacije koje koriste nutraceutike s odobrenim zdravstvenim tvrdnjama. U ovom preglednom Älanku navodim neke od djelatnih sastojaka koji, temeljeno na dostupnim znanstvenim dokazima, mogu biti korisni pri mrÅ¡avljenju.
Mnoge postavke o kontroli i poveÄanju tjelesne mase temelje se na premisi da prekomjeran prehrambeni unos ugljikohidrata rezultira metaboliÄkom konverzijom ugljikohidrata u lipide. Stoga su strategije prehrane i primjene dodataka prehrani koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata potencijalno korisne metode. Naravno, uz prvi preduvjet â ciljanog uravnoteÅŸenja cjelokupne prehrane i primjene neÅ¡kodljivih dodataka prehrani.
Garcinia cambogia
Zanimljivost vezana za garciniju je da je u posljednje vrijeme âuskrslaâ u dodacima prehrani. Naime, baÅ¡ kao i kitosan, garcinija je prije 10-15 godina bila vrlo Äesti sastojak dodataka prehrani za mrÅ¡avljenje, a sada se ponovno poÄela koristiti u formulacijama proizvoda.

Domovina te biljne vrste je Indonezija, a kora ploda koristi se kao izvor biološki aktivne tvari HCA (hidroksicitratne kiselina). Iako se dugo godina smatralo da su u kori ploda djelatne tvari vinska i citratna (limunska) kiselina, Lewis i Neelakantan su kemijskim i spektroskopskim metodama izolirali HCA kao glavnu organsku kiselinu. Osim HCA, u nekim se studijama navodi i potencijalno djelovanje garcinola kao antioksidansa.
Primarna primjena je podrÅ¡ka redukciji prekomjerne tjelesne mase. HCA je inhibitor ATP citratne lijaze. Taj enzim katalizira izvanmitohondrijsku reakciju cijepanja citrata do oksaloaceta i do molekule acetil-CoA. Stoga, inhibicija tog enzima i biokemijske reakcije koju on katalizira, rezultira smanjenom raspoloÅŸivoÅ¡Äu acetil-koenzima-A, potrebnog za sintezu masnih kiselina.
citrat+ATP+CoA â acetil-CoA+ADP+Pi+oksaloacetat
Smatra se da lipogenetski uÄinak (stvaranje lipida) naroÄito dolazi do izraÅŸaja pri prehrani bogatoj ugljikohidratima. In vivo animalne studije pokazale su da HCA suprimira sintezu masnih kiselina, lipogenezu, unos hrane i inducira smanjenje tjelesne mase, pri Äemu HCA moÅŸe potaknuti glikogenezu, glukoneogenezu i oksidaciju lipida, te tako pridonijeti da se manje ugljikohidrata koristi za sintezu masnih kiselina.
U jednoj kliniÄkoj studiji iz 2004. godine koriÅ¡ten je patentirani ekstrakt Garcinije cambogie, a rezultati su pokazali poboljÅ¡anje bezmasne tjelesne mase i podrÅ¡ku zdravom sastavu tjelesne mase. Druga kliniÄka, dvostrukoslijepa studija, provedena tijekom 12 tjedana na 46 ispitanika, pokazala je da je primjena 500 mg kalcijeve soli hidroksicitratne kiseline i 25 mg garcinola iz garcinije rezultirala znaÄajno smanjenim sadrÅŸajem masnog tkiva i ukupne tjelesne mase, te bolje reguliranim apetitom.
PoboljÅ¡ivaÄi bioloÅ¡ke aktivnosti
Piperin
Termogeneza je proces kojim se metaboliÄkim procesima u stanicama stvara toplinska energija, a svojstvena je svakom Äovjeku kao rezultat prethodne adekvatne probave, posljediÄne apsorpcije i metabolizma nutrijenata. Taj proces se smatra jednim od kljuÄnih procesa u pozadini uspjeÅ¡ne strategije mrÅ¡avljenja.

Alkaloid piperin iz crnog papra stimulira otpuÅ¡tanje katekolamina, termogenih hormona Äije je djelovanje posredovano spomenutim cAMP-om i tako djeluje na poboljÅ¡anje termogenog odgovora. Djeluje i kroz poveÄanje aktivnosti hormona Å¡titnjaÄe. U in vitro studiji piperin je iskazao potencijal regulacije aktivnosti PPAR-gama gena Å¡to znaÄi da bi mogao imati potencijal u primjeni kod dodataka prehrani i funkcionalnih proizvoda za mrÅ¡avljenje.
Dijabetes tip 2 stanje je inzulinske rezistencije i Äesta je posljedica nelijeÄene debljine. U in vivo studijama, kombinirana primjena ekstrakta piperina i kurkumina rezultirala je znaÄajno boljim terapijskim potencijalom kurkumina na dijabetes tip 2, nego kada je kurkumin bio primijenjen sam. Äini se da je dobro istraÅŸen potencijal primjene piperina pri poboljÅ¡avanju djelovanja ostalih bioloÅ¡kih tvari.
CLA (konjugirana linolna kiselina)
CLA je prirodni sastojak hrane koja potjeÄe od preÅŸivaÄa, a nastaje uslijed bakterijskih probavnih biohidrogenacijskih procesa. CLA se u nekoliko studija animalnih modela pokazao kao agens koji bi pri dugoroÄnoj primjeni mogao imati korisno djelovanje u smanjenju akumulacije masnog tkiva, tjelesne mase i poveÄanju bezmasnog tkiva, a bez primjeÄenih nuspojava. Iako s razliÄitim rezultatima kliniÄkih studija, specifiÄnost rezultata CLA pri mrÅ¡avljenju je smanjenje masnog tkiva, primarno u opsegu struka (trbuÅ¡ni dio). Tako je u jednoj kliniÄkoj studiji koja je provoÄena tijekom Å¡est mjeseci na odraslim ispitanicima, u usporedbi s placebom, suplementacija CLA rezultirala znaÄajnim smanjenjem omjera struk/bokovi (engl. WHR ratio) i poveÄanim udjelom bezmasne mase.
Biljni ekstrakti za regulaciju homeostaze glukoze
Cimet (Cinnamonum ceylanicum) pokazao se u raznim modelima studija (in vitro, animalnim i studijama na ljudskim ispitanicima) kao agens koji poboljÅ¡ava varijable inzulinske osjetljivosti, poviÅ¡ene koncentracije glukoze i lipida u krvi, upale, antioksidativne sposobnosti te glikacije proteina. Stoga je zanimljiv i pri ukljuÄivanju u strategiju mrÅ¡avljenja, kroz hranu i dodatke prehrani.

Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) je biljna vrsta iz ajurvedske medicine, koje se u prekliniÄkim modelima studija pokazala kao potencijalno korisna pri terapiji debljine. GimnemiÄka kiselina je bioloÅ¡ki aktivna tvar zaduÅŸena za njen povoljan antidijabetiÄki uÄinak, homeostazu glukoze te uÄinak na uravnoteÅŸenje parametara inzulinske rezistencije, Å¡to je pokazano i nekim kliniÄkim studijama.

ZakljuÄak
Strategija mrÅ¡avljenja podrazumijeva racionalni pristup, u kojem se treba koristiti model prehrane u kojem je naglasak na prehrani bogatom antioksidansima, vlaknima, proteinima i esencijalnim mastima, te na kontroliranom unosu ugljikohidrata. Dodaci prehrani kao pomoÄ u toj strategiji trebaju biti provjereni u smislu neÅ¡kodljivosti na zdravlje, s potencijalno korisnim mehanizmom djelovanja, a ne naruÅ¡avati apsorpciju esencijalnih nutrijenata. Na taj se naÄin mogu ostvariti glavni ciljevi mrÅ¡avljenja â odrÅŸivost Äitavog procesa s imperativom smanjenja potkoÅŸnog i visceralnog masnog tkiva i poveÄanje bezmasnog tkiva.
Literatura:
- Wang CY, McPherson K, Marsh T, Gortmaker S, Brown M. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet. 2011; 378:815-25.
- Kaur G, Invally M, Chintamaneni M. Influence ofpiperineandquercetin on antidiabeticpotentialofcurcumin. J ComplementIntegr Med. 2016 Sep 1;13(3):247-255.
- Diwan V, Poudyal H, Brown L. Piperineattenuatescardiovascular, liverandmetabolicchangesinhighcarbohydrate, highfat-fedrats. CellBiochemBiophys. 2013;67(2):297-304.
- Lewis, Y. S.; Neelakantan, S. (-)-HydroxycitricacidsTheprincipalacidinthefruitsofGarciniacambogia. Phytochemistry1965, 4, 619-625.
- Badmaev, V.; Majeed, M. Open field, physiciancontrolled,clinicalevaluationofbotanicalweightloss formula Citrin.Presented at Nutracon; Nutraceuticals, DietarySupplementsandFunctional Foods, Las Vegas, NV, July 11-13, 1995.(157)
- Conte, A. A. A non-prescription alternative on weightreductiontherapy. Am. Barariatr. Med. Summer 1993, 17-19.
- Thom, E. Hydroxycitrate (HCA) inthetreatmentofobesity. Int.J. Obes. 1996, 20 (Suppl. 4), 48.
- Rothacker, D. Q.; Waitman, B. E. Effectivenessof a Garciniacambogiaandnaturalcaffeinecombinationinweightloss: Adouble-blindplacebo-controlled pilot study. Int. J. Obes. 1997,21 (Suppl. 2), 53.
- Girola, M.; De Bernardi, M.; Contos, S. Doseeffect on lipidloweringactivityof a dietaryintetrator, (chitosan, Garciniacambogiaextractandchrome). Acta Toxicol. Ther. 1996, 17,25-40.
- Ramos, R. R.; Saenz, F. J.; Alarcon, A. ExtractofGarciniacambogiainthecontrolofobesity (inSpanish). InVest. Med.Int. 1996, 22, 97-100.
- Park UH, Jeong HS, Jo EY, Park T, Yoon SK, Kim EJ, Jeong JC, Um SJ. Piperine, a componentofblackpepper, inhibitsadipogenesisbyantagonizingPPARγactivityin 3T3-L1 cells. J AgricFoodChem. 2012;60(15):3853-60.
- MÄ dry E, Chudzicka-StrugaÅa I, GrabaÅska-MartyÅska K, Malikowska K, Grebowiec P, Lisowska A, BogdaÅski P, Walkowiak J. Twelveweeks CLA supplementationdecreasesthe hip circumferenceinoverweightandobesewomen. A double-blind, randomized, placebo-controlledtrial. Acta Sci Pol TechnolAliment. 2016;15(1):107-113.
- Chen SC, Lin YH, Huang HP, Hsu WL, Houng JY, Huang CK. Effectofconjugatedlinoleicacidsupplementation on weightlossandbodyfatcompositionin a Chinesepopulation. Nutrition. 2012;28(5):559-65
- Gaullier JM, Halse J, HÞivik HO, HÞye K, Syvertsen C, Nurminiemi M, Hassfeld C, Einerhand A, OâShea M, Gudmundsen O. Sixmonthssupplementationwithconjugatedlinoleicacidinducesregional-specificfatmassdecreasesinoverweightandobese. Br J Nutr. 2007;97(3):550-60
- Qin, B., Panickar, K.S., Anderson, R.A. Cinnamon: Potential Role inthePreventionofInsulinResistance, MetabolicSyndrome, andType 2 Diabetes. J DiabetesSciTechnol. 2010; 4(3): 685â693
- Martinez-Abundis, E. etal. Novelnutraceutictherapies for thetreatmentofmetabolicsyndrome. World J Diabetes. 2016; 7(7): 142â152



