TeÅŸnja za vitkijim i skladnim oblikom tijela postojala je od pamtivijeka, iako su se kroz povijesna razdoblja mijenjali i ideali oblika tijela. Pritom je sam proces mrÅ¡avljenja postao svojevrstan fenomen koji ulazi u mnoge segmente ljudskog djelovanja, te je predmet socioloÅ¡kih, psiholoÅ¡kih, ali prije svega – medicinskih istraÅŸivanja. Dok se nekada smatralo da je biti vitak, mrÅ¡av ili pak prekomjerne tjelesne teÅŸine, pitanje osobnih preferencija, u suvremeno je doba pitanje preuhranjenosti ujedno i pitanje odrÅŸivosti javnozdravstvenih sustava. Naime, debljina je sa svojim posljedicama vrlo značajan javnozdravstveni epidemioloÅ¡ki problem koji značajno opterećuje drÅŸavne proračune za zdravstvo. Prema projekciji trendova porasta debljine u posljednjih dvadesetak godina, smatra se da će se u SAD-u 2030. godine za liječenje posljedica debljine izdvajati od 48 do 66 milijardi dolara.

Åœena staje na vagu kako bi pogledala koja je njena teÅŸina

U usporedbi sa zdravim osobama, osobe koje boluju od debljine imaju i povećani rizični faktor obolijevanja od ozbiljnih bolesti, mogućih uzročnika smrtnosti:  poviÅ¡enog krvnog tlaka (hipertenzije), dislipidemije (poviÅ¡ene vrijednosti LDL i sniÅŸene vrijednosti HDL kolesterola, te poviÅ¡ene vrijednosti triglicerida), dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca, bolesti ÅŸučnog mjehura, osteoartritisa, apneje u snu i poremećaja disanja. Neki karcinomi poput raka endometrija maternice, kolona crijeva, bubrega, i jetre češći su kod debelih osoba. Uz to je smanjena i kvaliteta ÅŸivota, povećan je rizik obolijevanja od mentalnih bolesti poput kliničke depresije i anksioznosti. Znatno je smanjena tjelesna pokretljivost, Å¡to dovodi do začaranog kruga i nemogućnosti smanjenja tjelesne mase Å¡to potiče daljnje pogorÅ¡anje zdravstvenog stanja.

Osim debljine pandemijskih razmjera, i prekomjerna tjelesna masa moşe biti rani rizičan čimbenik narušenog zdravlja. Sveprisutna je to pojava koja se preteşito doşivljava s estetskog aspekta, a osobe koje şele smršaviti u stalnoj su potrazi za strategijama mršavljenja koje bi dovele do şeljenih rezultata.

Stoga je u prevenciji debljine i prekomjerne tjelesne teÅŸine imperativ djelovati racionalno – neÅ¡kodljivo na zdravlje, strategijom koja bi mogla jamčiti odrÅŸivi uspjeh. Proces mrÅ¡avljenja je izazovan, no ako se odabere pravilna strategija odrÅŸive redukcije prekomjerne tjelesne mase, tada taj proces moÅŸe postati i realno ostvariv.

Počela pravilne redukcije tjelesne mase mogu se dočarati u nekoliko osnovnih ciljeva:

  • povećati inzulinsku osjetljivost (smanjiti inzulinsku rezistenciju)
  • uspostaviti homeostazu glukoze u krvi
  • omogućiti stabilno i postupno povećanje miÅ¡ićne mase
  • omogućiti odrÅŸivost plana redukcije tjelesne mase
  • racionalno regulirati odnos glavnih hranjivih tvari (makronutrijenata)

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani vrlo se često koriste u strategiji redukcije tjelesne mase (mrÅ¡avljenja). Nekada su se pri mrÅ¡avljenju koristili dodaci temeljeni na empirijskoj primjeni, prema tradicionalnim iskustvima i bez adekvatnih znanstvenih uporiÅ¡ta i dokaza, bez uvida u potencijalni mehanizam djelovanja. U suvremeno doba, u racionalnom pristupu mrÅ¡avljenju koristimo proizvode s pouzdanim i provjerenim djelatnim sastojcima, a također su poÅŸeljne formulacije koje koriste nutraceutike s odobrenim zdravstvenim tvrdnjama. U ovom preglednom članku navodim neke od djelatnih sastojaka koji, temeljeno na dostupnim znanstvenim dokazima, mogu biti korisni pri mrÅ¡avljenju.

Mnoge postavke o kontroli i povećanju tjelesne mase temelje se na premisi da prekomjeran prehrambeni unos ugljikohidrata rezultira metaboličkom konverzijom ugljikohidrata u lipide. Stoga su strategije prehrane i primjene dodataka prehrani koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata potencijalno korisne metode. Naravno, uz prvi preduvjet – ciljanog uravnoteÅŸenja cjelokupne prehrane i primjene neÅ¡kodljivih dodataka prehrani.

Garcinia cambogia

Zanimljivost vezana za garciniju je da je u posljednje vrijeme „uskrsla“ u dodacima prehrani. Naime, baš kao i kitosan, garcinija je prije 10-15 godina bila vrlo česti sastojak dodataka prehrani za mršavljenje, a sada se ponovno počela koristiti u formulacijama proizvoda.

Garcinia cambogia kao biljna vrsta koja pomaÅŸe pri regulaciji prekomjerne tjelesne mase

Domovina te biljne vrste je Indonezija, a kora ploda koristi se kao izvor biološki aktivne tvari HCA (hidroksicitratne kiselina). Iako se dugo godina smatralo da su u kori ploda djelatne tvari vinska i citratna (limunska) kiselina, Lewis i Neelakantan su kemijskim i spektroskopskim metodama izolirali HCA kao glavnu organsku kiselinu. Osim HCA, u nekim se studijama navodi i potencijalno djelovanje garcinola kao antioksidansa.

Primarna primjena je podrÅ¡ka redukciji prekomjerne tjelesne mase. HCA je inhibitor ATP citratne lijaze. Taj enzim katalizira izvanmitohondrijsku reakciju cijepanja citrata do oksaloaceta i do molekule acetil-CoA. Stoga, inhibicija tog enzima i biokemijske reakcije koju on katalizira, rezultira smanjenom raspoloÅŸivošću acetil-koenzima-A, potrebnog za sintezu masnih kiselina.

 citrat+ATP+CoA → acetil-CoA+ADP+Pi+oksaloacetat

Smatra se da lipogenetski učinak (stvaranje lipida) naročito dolazi do izraÅŸaja pri prehrani bogatoj ugljikohidratima. In vivo animalne studije pokazale su da HCA suprimira sintezu masnih kiselina, lipogenezu, unos hrane i inducira smanjenje tjelesne mase, pri čemu HCA moÅŸe potaknuti glikogenezu, glukoneogenezu  i oksidaciju lipida, te tako pridonijeti da se manje ugljikohidrata koristi za sintezu masnih kiselina.

U jednoj kliničkoj studiji iz 2004. godine koriÅ¡ten je patentirani ekstrakt Garcinije cambogie, a rezultati su pokazali poboljÅ¡anje bezmasne tjelesne mase i podrÅ¡ku zdravom sastavu tjelesne mase. Druga klinička, dvostrukoslijepa studija, provedena tijekom 12 tjedana na 46 ispitanika, pokazala je da je primjena 500 mg kalcijeve soli hidroksicitratne kiseline i 25 mg garcinola iz garcinije rezultirala značajno smanjenim sadrÅŸajem masnog tkiva i ukupne tjelesne mase, te bolje reguliranim apetitom.

Poboljšivači biološke aktivnosti

Piperin

Termogeneza je proces kojim se metaboličkim procesima u stanicama stvara toplinska energija, a svojstvena je svakom čovjeku kao rezultat prethodne adekvatne probave, posljedične apsorpcije i metabolizma nutrijenata. Taj proces se smatra jednim od ključnih procesa u pozadini uspješne strategije mršavljenja.

Crni papar u drvenoj ÅŸlici na stolu

Alkaloid piperin iz crnog papra stimulira otpuÅ¡tanje katekolamina, termogenih hormona čije je djelovanje posredovano spomenutim cAMP-om i tako djeluje na poboljÅ¡anje termogenog odgovora. Djeluje i kroz povećanje aktivnosti hormona Å¡titnjače. U in vitro studiji piperin je iskazao potencijal regulacije aktivnosti PPAR-gama gena Å¡to znači da bi mogao imati potencijal u primjeni kod dodataka prehrani i funkcionalnih proizvoda za mrÅ¡avljenje.

Dijabetes tip 2 stanje je inzulinske rezistencije i česta je posljedica neliječene debljine. U in vivo studijama, kombinirana primjena ekstrakta piperina i kurkumina rezultirala je značajno boljim terapijskim potencijalom kurkumina na dijabetes tip 2, nego kada je kurkumin bio primijenjen sam. Čini se da je dobro istraÅŸen potencijal primjene piperina pri poboljÅ¡avanju djelovanja ostalih bioloÅ¡kih tvari.

CLA (konjugirana linolna kiselina)

CLA je prirodni sastojak hrane koja potječe od preÅŸivača, a nastaje uslijed bakterijskih probavnih biohidrogenacijskih procesa. CLA se u nekoliko studija animalnih modela pokazao kao agens koji bi pri dugoročnoj primjeni mogao imati korisno djelovanje u smanjenju akumulacije masnog tkiva, tjelesne mase i povećanju bezmasnog tkiva, a bez primjećenih nuspojava. Iako s različitim rezultatima kliničkih studija, specifičnost rezultata CLA pri mrÅ¡avljenju je smanjenje masnog tkiva, primarno u opsegu struka (trbuÅ¡ni dio). Tako je u jednoj kliničkoj studiji koja je provođena tijekom Å¡est mjeseci na odraslim ispitanicima, u usporedbi s placebom, suplementacija CLA rezultirala značajnim smanjenjem omjera struk/bokovi (engl. WHR ratio) i povećanim udjelom bezmasne mase.

Biljni ekstrakti za regulaciju homeostaze glukoze

Cimet (Cinnamonum ceylanicum) pokazao se u raznim modelima studija (in vitro, animalnim i studijama na ljudskim ispitanicima) kao agens koji poboljÅ¡ava varijable inzulinske osjetljivosti, poviÅ¡ene koncentracije glukoze i lipida u krvi, upale, antioksidativne sposobnosti te glikacije proteina. Stoga je zanimljiv i pri uključivanju u strategiju mrÅ¡avljenja, kroz hranu i dodatke prehrani.

Cimet na slici kao biljni ekstrakt koji moÅŸe pomoći prilikom mrÅ¡avljenja

Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) je biljna vrsta iz ajurvedske medicine, koje se u prekliničkim modelima studija pokazala kao potencijalno korisna pri terapiji debljine. Gimnemička kiselina je bioloÅ¡ki aktivna tvar  zaduÅŸena za njen povoljan antidijabetički učinak, homeostazu glukoze te učinak na uravnoteÅŸenje parametara inzulinske rezistencije, Å¡to je pokazano i nekim kliničkim studijama.

Ruka u kojoj se nalazi list biljke srebrne svilenice koja se pokazala kao korisna prilikom terapije debljine.

Zaključak

Strategija mrÅ¡avljenja podrazumijeva racionalni pristup, u kojem se treba koristiti model prehrane u kojem je naglasak na prehrani bogatom antioksidansima, vlaknima, proteinima i esencijalnim mastima, te na kontroliranom unosu ugljikohidrata. Dodaci prehrani kao pomoć u toj strategiji trebaju biti provjereni u smislu neÅ¡kodljivosti na zdravlje, s potencijalno korisnim mehanizmom djelovanja, a ne naruÅ¡avati apsorpciju esencijalnih nutrijenata. Na taj se način mogu ostvariti glavni ciljevi mrÅ¡avljenja – odrÅŸivost čitavog procesa s imperativom smanjenja potkoÅŸnog i visceralnog masnog tkiva i povećanje bezmasnog tkiva.

Literatura:

  • Wang CY, McPherson K, Marsh T, Gortmaker S, Brown M. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet. 2011; 378:815-25.
  • Kaur G, Invally M, Chintamaneni M. Influence ofpiperineandquercetin on antidiabeticpotentialofcurcumin. J ComplementIntegr Med. 2016 Sep 1;13(3):247-255.
  • Diwan V, Poudyal H, Brown L. Piperineattenuatescardiovascular, liverandmetabolicchangesinhighcarbohydrate, highfat-fedrats. CellBiochemBiophys. 2013;67(2):297-304.
  • Lewis, Y. S.; Neelakantan, S. (-)-HydroxycitricacidsTheprincipalacidinthefruitsofGarciniacambogia. Phytochemistry1965, 4, 619-625.
  • Badmaev, V.; Majeed, M. Open field, physiciancontrolled,clinicalevaluationofbotanicalweightloss formula Citrin.Presented at Nutracon; Nutraceuticals, DietarySupplementsandFunctional Foods, Las Vegas, NV, July 11-13, 1995.(157)
  • Conte, A. A. A non-prescription alternative on weightreductiontherapy. Am. Barariatr. Med. Summer 1993, 17-19.
  • Thom, E. Hydroxycitrate (HCA) inthetreatmentofobesity. Int.J. Obes. 1996, 20 (Suppl. 4), 48.
  • Rothacker, D. Q.; Waitman, B. E. Effectivenessof a Garciniacambogiaandnaturalcaffeinecombinationinweightloss: Adouble-blindplacebo-controlled pilot study. Int. J. Obes. 1997,21 (Suppl. 2), 53.
  • Girola, M.; De Bernardi, M.; Contos, S. Doseeffect on lipidloweringactivityof a dietaryintetrator, (chitosan, Garciniacambogiaextractandchrome). Acta Toxicol. Ther. 1996, 17,25-40.
  • Ramos, R. R.; Saenz, F. J.; Alarcon, A. ExtractofGarciniacambogiainthecontrolofobesity (inSpanish). InVest. Med.Int. 1996, 22, 97-100.
  • Park UH, Jeong HS, Jo EY, Park T, Yoon SK, Kim EJ, Jeong JC, Um SJ. Piperine, a componentofblackpepper, inhibitsadipogenesisbyantagonizingPPARγactivityin 3T3-L1 cells. J AgricFoodChem. 2012;60(15):3853-60.
  • Mądry E, Chudzicka-Strugała I, Grabańska-Martyńska K, Malikowska K, Grebowiec P, Lisowska A, Bogdański P, Walkowiak J. Twelveweeks CLA supplementationdecreasesthe hip circumferenceinoverweightandobesewomen. A double-blind, randomized, placebo-controlledtrial. Acta Sci Pol TechnolAliment. 2016;15(1):107-113.
  • Chen SC, Lin YH, Huang HP, Hsu WL, Houng JY, Huang CK. Effectofconjugatedlinoleicacidsupplementation on weightlossandbodyfatcompositionin a Chinesepopulation. Nutrition. 2012;28(5):559-65
  • Gaullier JM, Halse J, HÞivik HO, HÞye K, Syvertsen C, Nurminiemi M, Hassfeld C, Einerhand A, O’Shea M, Gudmundsen O. Sixmonthssupplementationwithconjugatedlinoleicacidinducesregional-specificfatmassdecreasesinoverweightandobese. Br J Nutr. 2007;97(3):550-60
  • Qin, B., Panickar, K.S., Anderson, R.A. Cinnamon: Potential Role inthePreventionofInsulinResistance, MetabolicSyndrome, andType 2 Diabetes. J DiabetesSciTechnol. 2010; 4(3): 685–693
  • Martinez-Abundis, E. etal. Novelnutraceutictherapies for thetreatmentofmetabolicsyndrome. World J Diabetes. 2016; 7(7): 142–152