
U hladnijim mjesecima suhi zagrijani zrak isušuje naše sluznice što uzrokuje kihanje i kašljanje, a time se bakterije i virusi lako šire. Moderan način života često ima za posljedicu smanjen unos preporučenih dnevnih doza minerala cinka.

Nadoknadite nedostatak cinka uz prirodni dodatak prehrani
Cink Chelate Complex sadrži kombinaciju 4 visoko apsorbirajućih oblika cink kelata dnevne doze od 15 mg (150% PU) čime se postiže maksimalna bioraspoloživost. Osim 4 kelirana cinka proizvod sadrži i prirodne oblike cinka iz ekstrakata gljive shiitake i alge chlorelle. Također za bolji učinak dodan je prirodni izvor vitamina C u obliku standardiziranog ekstrakta šipka.
Učlani se u Loyalty ovdje i uštedi doživotno 5-15%.
Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa, normalnoj kognitivnoj funkciji, dok vitamin C doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti. Osim za oslabljen imunitet, cink uz vitamin C, koji sudjeluje u tvorbi kolagena, ima ključnu ulogu u održavanju kvalitete kose, kože i noktiju. Također, cink omogućuje još mnogo drugih pozitivnih učinaka, a neki od njih su da doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, održavanju normalnog vida i kostiju, normalnom metabolizmu vitamina A, normalnoj sintezi proteina. Cink igra važnu ulogu jer je neophodan za aktivnost karbonatne dehidrataze odnosno enzima važnih za proces održavanja kiselinsko-bazne ravnoteže koja se smatra prioritetom kada je u pitanju ukupno zdravlje organizma.
U hladnijim mjesecima suhi zagrijani zrak isušuje naše sluznice što uzrokuje kihanje i kašljanje, a time se bakterije i virusi lako šire. Moderan način života često ima za posljedicu smanjen unos preporučenih dnevnih doza minerala cinka.
Hrana s visokim udjelom proteina kao što su kamenice, crveno meso (svinjetina, janjetina, govedina) i jaja bogati su izvori cinka. Cink je prisutan i u namirnicama biljnog porijekla: cjelovitim žitaricama, sjemenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, pivskom kvascu te gljivama poput shiitake i reishi, algama chlorella i spirulina. Nakon jela cink se apsorbira 10-40% dok se na prazan želudac postotak povećava na 14-79%.
Deficit cinka se često javlja kod osoba koje konzumiraju veću količinu alkoholnih pića i ne konzumiraju meso. Također, cink čini dio proteina čiji je zadatak raspoznavanje okusa tako da su oslabljeni osjet okusa i mirisa čest simptom nedostatka ovog minerala.
Cink djeluje kao kofaktor enzima, pomaže u sintezi kolagena i popravku DNK, što može pomoći da koža izgleda mlađe i zdravije.
Osim toga, cink može reflektirati štetne UV zrake te se iz tog razloga često može pronaći u kremama za sunčanje!
Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (= 1 kapsula):
Cink (cinkov bisglicinat, cinkov citrat, cinkov glukonat, cinkov pikolinat) | 15 mg (150% PU*) |
Suhi ekstrakt ploda šipka (Rosa canina) od čega prirodni Vitamin C |
160 mg 80 mg (100% PU*) |
Suhi ekstrakt nadzemnog dijela gljive Shiitake (Lentinula edodes) |
50 mg |
Suhi ekstrakt zelene alge Chlorelle (Chlorella pyrenoidosa) |
50 mg |
*PU – preporučeni dnevni unos
Sastojci: Suhi ekstrakt ploda šipka (Rosa canina) koji sadrži 50% vitamina C, punilo: mikrokristalična celuloza, zgušnjivač: hidroksipropil metil celuloza (kapsula), suhi ekstrakt nadzemnog dijela gljive Shiitake (Lentinula edodes), suhi ekstrakt zelene alge Chlorelle (Chlorella pyrenoidosa), cinkov bisglicinat, cinkov citrat, tvar protiv zgrudnjavanja: celulozni prah (ARBOCEL® A300), cinkov glukonat, cinkov pikolinat.
Preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uz dovoljno tekućine.
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se raznovrsne i uravnotežene prehrane i zdravog načina života.
Kapsule su biljnog podrijetla, primjerene i za vegetarijance.
Na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25 °C.
Analiza na zdravstvenu ispravnost: Cink Chelate Complex
Cink Chelate Complex sadrži vitamine i minerale:
CINK, VITAMIN C – doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava
CINK, VITAMIN C – doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa
CINK – doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji
VITAMIN C – doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
VITAMIN C – doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava
Q&A
Cink Chelate Complex namijenjen je osobama koje:
Preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uz dovoljno tekućine
Cink Chelate Complex sadrži kombinaciju od čak 4 različita i visoko apsorbirajuća oblika cink kelata čime se postiže visoka bioraspoloživost.
Proizvodnja se vrši u Hrvatskoj pod strogo kontroliranim i certificiranim uvjetima prateći HACCP i ISO standarde. Kapsule su biljnog podrijetla pogodne i za vegetarijance.
Osim četiri različitih oblika cinka, proizvod sadrži i djelatne tvari prirodnog porijekla – ekstrakt ploda šipka (prirodni izvor vitamina C), ekstrakt shiitake gljiva i ekstrakt alge chlorelle (prirodni izvori minerala cinka).
CINK I VITAMIN C: doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava
CINK I VITAMIN C: doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa
CINK: doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji
VITAMIN C: doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
VITAMIN C: doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava
Chlorella je zelena alga koja osim što sadrži visok postotak cinka, u vrlo visokim koncentracijama sadrži još i željezo, kalcij te magnezij. Odličan je izvor vitamina B12, vitamina A, C i E, niacina, klorofila, bakra, selena. Opskrbljuje naš organizam klorofilom više nego ijedna druga hrana, te je stoga moćni “čistač” krvi i detoksikator organizma. S obzirom da sadrži visoki udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina, snižava razinu “lošeg” (LDL) kolesterola.
Smatra se da jača imunološki sustav, pospješuje probavu te štiti od degenerativnih bolesti.
U istraživanjima je otkriveno da unos dodataka prehrani koji u sebi sadrže chlorellu tijekom perioda intenzivnog treninga potiče stvaranje imunoglobulina A (IgA) važnog za održavanje pravilnog rada imunološkog sustava. Imunostimulirajući učinak navedene alge pripisuje se glikoproteinskim i polisaharidnim kompleksima za koje se prethodno utvrdilo da mogu pridonijeti poboljšanoj funkciji imunološkog sustava, te na taj način potencijalno prevenirati infektivne bolesti gornjih dišnih puteva (izvor: European Journal of Nutrition).
Shiitake su jestive gljive podrijetlom iz istočne Azije i najveći su izvor cinka od svih biljnih vrsta (u 100 grama nalazi se prosječno 7,6 mg cinka). Smatra se kako shiitake gljive sudjeluju u poboljšanju imunološke obrane organizma i imaju snažno protuupalno djelovanje. Poznate su u tradicionalnoj medicini gdje se koriste kao narodni lijek, a vjeruje se da pomažu kod prehlade, te da pojačavaju otpornost i potiču cirkulaciju. U shiitake gljivama nalazi se aktivna tvar pod nazivom lentinan što je zapravo okosnica beta glukana koji je poznat po tome što djeluje kao snažan imunostimulator. Shiitake se aktivno istražuju u laboratorijima diljem svijeta i konstantno se dokazuju novi pozitivni učinci na zdravlje organizma. Sadrže dvostruko više vlakana, proteina i ugljikohidrata nego velik broj drugih jestivih gljiva.
Smatra se da je najbolji izvor vitamina C iz svježeg voća i povrća jer je to cjeloviti, prirodni izvor vitamina C koji sadrži rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i ostale komponente. Vitamin C dobiven iz ekstrakta ploda šipka je kao takav pun biljnih pigmenata topivih u vodi koji sudjeluju u brojnim biološkim procesima i povećavaju iskoristivost vitamina C u organizmu. Vitamin C dobiven iz prirodnog izvora aktivan je čak do 48 sati.
Antioksidansi su tvari koje štite stanice od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Oksidativni stres je normalna posljedica energetskog metabolizma te bez oksidativnog stresa nema imunološke reakcije. Organizam se uz pomoć vlastitih sustava obrane može boriti protiv oksidativnog oštećenja i slobodnih radikala, ali pretjerana izloženost zagađenom zraku, suncu, lošoj prehrani, pušenju, alkoholu te prirodnim procesima starenja izbacuju naš organizam iz ravnoteže. Zbog svega toga naše tijelo ima povećanu potrebu za unosom antioksidansa.
Deficit cinka se često javlja kod osoba koje konzumiraju veće količine alkohola i ne konzumiraju meso. Cink čini dio proteina čiji je zadatak raspoznavanje okusa tako da su oslabljeni osjet okusa i mirisa čest simptom nedostatka ovog minerala.
Proizvod se sastoji od prirodnih sastojaka, vitamina i minerala u dnevnim dozama koje su dopuštene Pravilnikom o dodacima prehrani Ministarstva zdravlja. U slučaju preosjetljivosti prekinuti s uporabom i posavjetovati se s liječnikom.
Cink Chelate Complex je razvijen i proizveden u Hrvatskoj u skladu s HACCP sustavom za osiguranje zdravstvene ispravnosti proizvoda te u skladu s ISO 9001:2015 sustavom za kontrolu kvalitete poslovanja s dodacima prehrani. Svaka serija proizvoda prolazi kontrolu proizvođača te u skladu s time dobiva i certifikat analize. Zdravstvene ispravnosti proizvoda se redovito obavljaju na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Cink Chelate Complex sadrži dnevne doze koje su dopuštene Pravilnikom o dodacima prehrani Ministarstva zdravlja te ne postoje ograničenja ili upozorenja prilikom uzimanja proizvoda. No, preporuka je da se trudnice i dojilje posavjetuju s liječnikom prije korištenja proizvoda.