Nedostatak cinka u organizmu – simptomi i kako postupiti

Cink (Zn) je esencijalan mineral koji se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama, ali je nužan za djelovanje imunološkog sustava i normalno funkcioniranje organizma.

Nura Ismailovski mag.pharm
Nura Ismailovski mag.pharm., univ.mag. pharm. fitofarmacije s dijetoterapijomautor
Škampi, orah, crvena leća, piletina, grahorice, jetra, mrkva, jaja kao namirnice koje sadrže mnogo cinka

Cink (Zn) je esencijalan mineral koji se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama, ali je  nužan za djelovanje imunološkog sustava i  normalno funkcioniranje organizma. Cink se nalazi u gotovo svakoj tjelesnoj stanici i sudjeluje u gotovo svim bitnim životnim procesima kao što su: plodnost i reprodukcija, kognitivna  funkcija, održavanje kostiju i zglobova, metabolizam masnih kiselina, funkcija mišića, funkcija srca i krvnih žila, rad prostate i štitnjače, održavanje vida, metabolizam vitamina A, reproduktivni razvoj, acidobazni metabolizam. Cink sudjeluje u razgradnji alkohola i metabolizmu ugljikohidrata, u sintezi DNA i proteina te je odgovoran  za djelovanje više od 300 enzima.

Sve to čini kao dio raznih proteina, a poznato nam je da u ljudskom tijelu više od 10 % proteina sadrži upravo cink.

Cink je prisutan u svim organima, a najviše ga  ima u eritrocitima, leukocitima, jetri, prostati, kostima, mišićima. Sastavni je dio inzulina, hormona rasta i spolnih hormona.

Uloga cinka u organizmu

Cink ublažava simptome prehlade odnosno blaže virusne infekcije (ali ga je potrebno uzeti odmah pri pojavi simptoma), skraćuje vrijeme trajanja bolesti jačanjem imunološkog sustava (utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita), pridonosi održavanju normalne razine testosterona u krvi i pravilnoj spermatogenezi, pomaže u kontroli PMS sindroma, pozitivno utječe na žensku plodnost, kao antioksidans štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Može ublažiti simptome akni, poboljšava zdravlje kože (modulirajući aktivnost makrofaga i neutrofila te brojnih upalnih citokina)  te doprinosi održavanju normalnog vida usporavanjem makularne degeneracije.

Cink također doprinosi održavanju zdravih kostiju i zglobova, održavanju zdrave kože, kose i noktiju, poboljšava funkciju mozga, može pomoći uz lijekove boljoj kontroli dijabetesa II i inzulinskoj rezistenciji (potiče proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači) i djelotvoran je u suzbijanju alergija (uz vitamin  B6 smanjuje proizvodnju histamina).

Riba, raženi kruh, pistacije, kikiriki, grejp i mlijeko kao namirnice koje sadrže mnogo cinka

Nedostatak cinka

Budući da naš organizam nema mogućnost skladištenja cinka, najbitniji je njegov kontinuirani unos hranom ili suplementima.

Nedostatak cinka može se javiti zbog:

  1. nedostatnog unosa hranom
  2. poremećaja apsorpcije cinka (javlja se kod malapsorpcijskog sindroma, resekcije probavnih organa, upalne bolesti crijeva ili alkoholizma)
  3. povećanog gubitka (javlja se kod kroničnih bolesti bubrega i jetre, dijareje, ali i kod intenzivne tjelesne aktivnosti)
  4. povećanih potreba za cinkom (javlja se kod anemije srpastih stanica ili kod isključivo dojene djece koja su starija od 6 mjeseci)
  5. korištenja nekih lijekova za liječenje visokog krvnog tlaka jer povećavaju izlučivanje cinka  (npr. ACE inhibitori, tiazidni diuretici i antagonisti angiotenzinskih receptora)

Nedostatak cinka se javlja u osoba koje nemaju redovitu i pravilnu prehranu. Vegetarijanci imaju i do 50% veću potrebu za cinkom jer fitinska kiselina, koja se nalazi u namirnicama biljnog porijekla bogatim cinkom može smanjiti apsorpciju cinka. Kod vegana postoji povećan rizik od nedovoljnog unosa cinka budući da su životinjske namirnice kao njegov najbolji izvor posve isključene iz jelovnika.

Kava, cigarete i pušenje dodatno iscrpljuju cink iz organizma.

Simptomi nedostatka cinka

Nedostatak cinka ima negativne posljedice na naše zdravlje, ugrožava naš imunitet i organizam je podložniji bolestima.

Nedostatak cinka može oslabiti imunološki sustav, povećavati osjetljivost organizma na infekcije i smanjiti sposobnost tijela da se odupre bolestima. Istraživanja su utvrdila da uzimanje cinka skraćuju vrijeme trajanje prehlade kod odraslih osoba.

Deficit cinka utječe na mnoga tkiva i organe kao što su npr. kosti, koža, probavni sustav, reproduktivni sustav, središnji živčani sustav itd.

Neki simptomi nedostatka cinka u organizmu su:

  • slabiji imunitet
  • česte infekcije
  • spor oporavak od raznih bolesti
  • alergije (cink s vitaminom B6 smanjuje proizvodnju histamina)
  • problemi sa spavanjem
  • problemi s probavom-dijareje
  • loš ten-masna koža s aknama
  • dermatitisi
  • teže pamćenje
  • gubitak kose (alopecija)
  • rijetka i tanka kosa
  • tanki i slabi nokti skloni listanju
  • bijele mrlje na noktima
  • poremećaj u rastu i razvoju
  • smanjena spermatogeneza
  • smanjeno zacjeljivanje rana (cink stimulira leukocite koji su neophodni za zacjeljivanje i borbu protiv infekcije te sudjeluje u sintezi kolagena)
  • povećanje prostate
  • smanjena potencija
  • gubitak apetita i tjelesne težine
  • umor
  • gruba i blijeda koža
  • gubitak osjetila okusa i mirisa (jer utječe na osjetilne funkcije okusa i mirisa)
  • povišeni kolesterol
  • depresija (uzimanjem uz antidepresive smanjuje simptome depresije)
  • sklonost herpesu

Kako provjeriti nedostaje li nam cinka u organizmu

Nedostatak cinka stručna osoba  može odrediti putem upitnika o prehrani, prema simptomima ili  biokemijskim analizama (npr. određivanje koncentracije cinka u serumu). Ako sumnjate na manjak cinka potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom i dodatno još ako želite s nutricionistom.

Ruka u rukavici koja drži inekciju s krvnim serumom pomoću kojeg će se odrediti količina cinka u tijelu čovjeka

Što napraviti ako nam nedostaje cinka u organizmu

Cink se u organizam može unijeti putem hrane ili suplemenata. Dobra vijest je da je najbolji izvor cinka raznovrsna prehrana jer je puno hrane bogato cinkom.

Preporučeni dnevni unos cinka za odrasle je 10 mg. Za prevenciju deficita se koristi u dozama sličnim preporučenom unosu.

Ženama je potrebno 8 mg, trudnicama 11 mg, dojiljama 12 mg cinka na dan, a muškarcima 11 mg cinka na dan.

Cink se može primjenjivati za  prevenciju ili u liječenju njegova deficita. Optimalan status nužan je za normalno funkcioniranje organizma.

U dermatologiji se mogu preporučiti i uzimati puno veće doze, a za usporavanje makularne degeneracije preporuka je  5-25 mg dnevno.

U suplementima se dnevno može uzimati do 40 mg cinka ili više (kratkotrajno i kontrolirano uz liječnički nadzor).

Potreban je oprez pri uzimanju jer dugotrajan unos visokih doza cinka može dovesti do smanjene apsorpcije željeza i bakra pa doze veće od 50 mg dnevno mogu npr. smanjiti apsorpciju bakra  i uzrokovati anemiju.

Cink u hrani

Najviše ga ima u: mesnim namirnicama, ribi (sardina, tuna) i morskim plodovima, mliječnim proizvodima i jajima, povrću (zeleno lisnato, grašak, gljive, krumpir, rajčica, krastavci, avokado) i voću (jagode, kivi, maline).

Mahunarke, integralne žitarice i sjemenke su bogate cinkom, ali se u njima nalazi fitinska kiselina koja smanjuje njegovu apsorpciju pa je bioraspoloživost manja. Malo manje količine cinka ima i u orašastim plodovima (bučine sjemenke, indijski oraščić, bademi, pistacije).

Grah, leća, kukuruz, slanutak, quinoa i ostale mahunarke koje su bogate cinkom u posudicama

Klice mahunarki i sjemenki ne sadrže toliku količinu fitinske kiseline kao zrna žitarica ili sjemenki, te su stoga vrlo poželjan izvor cinka za vegetarijance.

Također dobri prirodni izvori cinka su gljive shiitake i zelena alga chlorella.

U razvijenim zemljama cink je jedan od najčešćih minerala u sastavu raznih dodataka ishrani (npr. mlijeko obogaćeno cinkom) pa se i na taj način unosi u populaciji. Prehranom je gotovo nemoguće dobiti previše cinka.

Budući da nam tlo na kojem se uzgajaju povrće, žitarice, voće osiromašeno mineralima, a prehrana ljudi sve lošija, u posljednje vrijeme se sve više  događa da ljudi pate od manjka cinka koji je nužan za normalno funkcioniranje organizma. Zato se sve više preporučuje suplementacija cinkom.

Suplementacija cinkom

Uzimanje cinka suplementacijom dobiju se brži rezultati.

Cink može biti dostupan u dodacima prehrani samostalno, u kombinaciji s drugim sastojcima ili u sastavu mnogih vitaminsko-mineralnih proizvoda.

Pri odabiru suplementa potrebno je paziti da je cink prirodnih izvora jer se bolje apsorbira i ostaje dulje u organizmu.

Postoje razni oblici cinka  u suplementima:

1.anorganski oblici cinka: oksid i sulfat
2.organski oblici cinka: cink pikolinat, acetat, cink citrat, cink glukonat, glicerolat, askorbat, orotat, cink (bis)glicinat, monometionin

Organski oblici su nešto bolje bioraspoloživi u odnosu na okside i sulfate, ali su oba oblika jednako djelotvorna.

Postoje i drugi kompleksi, najčešće s hidrolizatima proteina i drugima aminokiselinama uz nabrojene oblike, metionin i glicin.

Ako slabije podnosite anorganske zbog problema s probavom možete koristiti organske oblike.

Bočica Cink Chelate Complex proizvoda brenda Hug Your Life na stolu

IZVORI:

  1. Almohanna,H.M.Ahmed,A.A.Tsatalis,J.P.,Tosti,A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther(Heidelb).2019 Mar;9(1):51-70.doi.10.1007/s13555-018-0278-6 Epub2018 Dec13.
  2. Prasad, A. S., Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr, 2013. 4(2): p. 176-90.
  3. Prasad, A. S., Discovery of human zinc deficiency: 50 years later. Journal of Trace Elements in and Biology, 2012. 26(2): p. 66-69
  4. Frassinetti, S., et al., The role of zinc in life: a review. J Environ Pathol Toxicol Oncol, 2006. 25(3): p. 597-610.
  5. Cardoso,J.,Cocuzza,M.,Elterman,D. Optimizing male fertility: oxidative stress and the use of antioxidants.(6):1029-1034. doi: 10.1007/s00345-019-02656-3. Epub 2019 Feb 4.
  6. Solomons, N. W., Update on Zinc Biology. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013. 62(suppl 1)(Suppl. 1): p. 8-17
  7. Wegmüller, R., et al., Zinc absorption by young adults from supplemental zinc citrate is comparable with that from zinc gluconate and higher than from zinc oxide. J Nutr, 2014. 144(2): p. 132-6.
  8. Lowe, N. M., K. Fekete, and T. Decsi, Methods of assessment of zinc status in humans: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 2009. 89(6): p. 2040S-2051S.
  9. Foster, M., et al., Effect of vegetarian diets on zinc status: a systematic review and meta-analysis of studies in humans. J Sci Food Agric, 2013. 93(10): p. 2362-71
  10. Ceylan,M.N.Akdas,S.,Yazihan,N. Is Zinc an Important Trace Element on Bone-Related Diseases and Complications? A Meta-analysis and Systematic Review from Serum Level, Dietary Intake, and Supplementation Aspects Biol Trace Elem Res. 2021 Feb;199(2):535-549.doi: 10.1007/s12011-020-02193-w.Epub 2020 May 25
  11. Braun, L. A. and F. Rosenfeldt, Pharmaco-nutrient interactions – a systematic review of zinc and antihypertensive therapy. Int J Clin Pract, 2013. 67(8): p. 717-25.
  12.  EFSA NDA Panel( EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies ),2014.Scientific opinion on dietary reference values for zinc. EFSA  Journal 2014;12(10):3844,76 https://doi.org/10.2903/j.efsa.2014.3844
  13. Gilbert,R.,Peto,T.,Lengyel,I.,Emri,E.Zinc nutrition and inflammation in the aging retina.Mol Nutr Food Res.2019 Aug;63(15):e1801049.doi: 10.1002/mnfr.201801049.Epub 2019 Jun 27
  14. Bloom, A., et al., Zinc supplementation and its benefits in the management of chronic liver disease: An in-depth literature review. Annals of Hepatology, 2021. 25.
  15. Lassi, Z. S., et al., Zinc supplementation for the promotion of growth and prevention of infections in infants less than six months of age. Cochrane Database Syst Rev, 2020. 4(4): p. Cd010205.
  16. Hemila,H.,Fitzgerald, J.T., Petrus,E.J.,Prasad, A.Zinc acetate lozenges may improve the recovery rate of common cold patients: An individual patient data meta-analysis .Open Forum Infect Dis.2017Apr3;4(2):ofx059.doi: 10.1093/ofid/ofx059.eCollection2017Spring
  17. NIH.National Institutes for Health, Office for Dietary Supplements.ZINC fact sheet for health professionals.(Internet).(pristupljeno 11.04.2024.). Dostupno na https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  18. O Connor,J.P.,Kanjilal,D.,Teitelbaum,M.,Lin,S.S.Cottrell, J.A. Zinc as a therapeutic agent in bone regeneration.Materials (Basel).2020 May12;13(10):2211.doi: 10.3390/ma13102211.
  19. Warthon-Medina,M.,Moran.V.H.Stammers,A.L.,Dillon,S.,Qualter,P.,Nissensohn,M. i sur Zinc intake, status and indices of cognitive function in adults and children: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr.2015 Jun;69(6):649-61.doi:  10.1038/ejcn.2015.60.
  20. Siahbazi,S.,Behboudi-Gandevani,S.,Moghaddam-Banaem,L.,Montazeri,A.Effect of zinc sulfate supplementation on premenstrual syndrome and health-related quality of life: Clinical randomized controlled trial. J Obstet Gynaecol Res.2017May;43(5): 887-894 doi:887894.doi: 10.1111/jog.13299.Epub 2017 Feb 11.
  21. Lemaire, K., F. Chimienti, and F. Schuit, Zinc transporters and their role in the pancreatic β-cell. J Diabetes Investig, 2012. 3(3): p.
  22. 23. Barnes, P. M. and E. J. Moynahan, Zinc deficiency in acrodermatitis enteropathica: multiple dietary intolerance treated with synthetic diet. Proc R Soc Med, 1973. 66(4): p. 327-9.
Nura Ismailovski mag.pharm
Nura Ismailovski mag.pharm., univ.mag. pharm. fitofarmacije s dijetoterapijomautor
Članci autora

S našeg bloga

Povezani članci

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 15% popusta na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.