Kada je oko 1960. prvi put otkriven nedostatak cinka u organizmu, postalo je jasno kako je on neophodan za normalnu funkciju imunološkog sustava. Danas je procijenjeno da je gotovo dvije milijarde ljudi pogođeno nekim oblikom njegovog nedostatka. Riječ je o mineralu u tragovima, što znači da ga tijelo treba u samo malim količinama. Bez obzira na to, on je potreban kako bi gotovo 100 enzima u tijelu uspješno provodilo vitalne kemijske reakcije.
Uloga cinka u organizmu
Cink je ključan u stvaranju DNK, rastu stanica, sintezi proteina, zacjeljivanju oštećenog tkiva, jačanju imuniteta i brojnim drugim funkcijama. Budući da pomaže stanicama u rastu i diobi, odgovarajuća količina pogotovo je potrebna tijekom razdoblja brzog rasta, kao što su djetinjstvo, adolescencija i trudnoća. Tijelo ga samostalno ne može proizvesti, pa se on mora unositi hranom ili u obliku dodataka prehrani, a u tijelu se uglavnom skladišti u mišićima i kostima.
Deficit cinka često se javlja kod osoba koje konzumiraju veću količinu alkoholnih pića i ne konzumiraju meso. Također, cink čini dio proteina čiji je zadatak raspoznavanje okusa tako da su oslabljeni osjet okusa i mirisa čest simptom nedostatka ovog minerala.
Cink je zastupljen u većini hrane
Dobra je vijest da se nalazi u gotovo svoj našoj hrani, od mesa peradi, ribe, do cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i povrća. Kada razmišljamo o izvrsnim izvorima cinka, uglavnom mislimo na hranu koja je bogata proteinima. Proizvodi životinjskog podrijetla prednjače po količini njegove zastupljenosti – morski plodovi poput kamenica, škampa i rakova, te crveno meso i meso peradi (govedina, svinjetina, piletina) osiguravaju najveće količine. Namirnice poput jaja i mliječnih proizvoda, također su izvrsni izvori cinka. Druge namirnice bogate cinkom uključuju zobene pahuljice, grašak i slanutak, gljive shiitake i algu chlorella.
Dobrobiti cinka
Cink je odličan za održavanje zdravlja probavnog i reproduktivnog sustava
Gubitak gotovo polovice cinka iz našeg tijela događa se u gastrointestinalnom traktu, a sve dok ne pretjerate s doziranjem, poznat je kao umirujući mineral za probavni sustav. Pomaže u obnavljanju stanica koje oblažu crijevni trakt, održavajući ih snažnima kako bi mogle pravilno apsorbirati hranjive tvari. Ako konzumiramo previše ili premalo cinka, crijevna barijera se raspada. Prekomjerna ili nedovoljna količina cinka može uzrokovati promjene u crijevnom mikrobiomu te uzrokovati proljev i upalu.
Važan nutrijent za našu kožu
U mnoštvu uloga koje cink igra u ljudskom organizmu, valja istaknuti i njegov utjecaj na obnovu tkiva i zacjeljivanje kože – što ga čini izuzetno važnim nutrijentom za zdravlje naše kože. Također, potreban je i za izgradnju keratina i za stvaranje strukturnog proteina kože – kolagena.
Cink, elementarni ili u različitim oblicima (solima), stoljećima se koristi u zdravstvene svrhe. Lokalni pripravci poput cinkovog oksida, kalamina (losiona) ili cinkovog piritiona upotrebljavaju se u obliku kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca, umirujućih preparata za kožu ili kao aktivni sastojci šampona protiv peruti. Njegova se upotreba također višestruko proširila tijekom godina za brojna dermatološka stanja kao što su bradavice, akne, rozaceja, pigmentni poremećaji i slično.
Doprinosi jačanju imunološkog sustava
Tijelo treba cink za borbu protiv bolesti. Ovaj je mineral jednako potreban za razvoj i funkcioniranje imunoloških stanica u urođenom kao i u stečenom imunološkom sustavu. Njegova je važnost za normalno funkcioniranje imunološkog sustava najbolje vidljiva kod pojedinaca koji imaju manjak cinka u organizmu jer se čini da oni imaju veći rizik od raznih infekcija, uključujući upalu pluća.
Osim staničnih imunoloških odgovora, cink je također neophodan za pravilnu transkripciju RNA, sintezu DNA, kao i preživljavanje stanica. Njegov nedostatak nepovoljno utječe na funkciju i izlučivanje citokina, glikoproteina koji regulira funkciju imunološkog sustava.
Može doprinijeti očuvanju vida
Cink je važan i za zdravlje vaših očiju. Naime, on se prirodno nalazi u makulama (žutim pjegama) i to u visokim razinama, te pomaže vitaminu A u proizvodnji melanina – pigmenta koji štiti vaše oči.
Neka su istraživanja također pokazala da bi mogao biti od pomoći kod degeneracije makule povezane sa starenjem – glavnog uzroka teškog, trajnog gubitka vida kod ljudi starijih od 60 godina. Iako to nije potkrijepljeno velikim brojem istraživanja, rezultati postojećih sugeriraju da dodatak cinka može usporiti oštećenje stanica mrežnice uzrokovane makularnom degeneracijom.
Važan faktor u borbi protiv oksidativnog stresa
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, cink može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa. Znanstvenici vjeruju da postoji veza između oksidativnog stresa i kroničnih bolesti, poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i drugih aspekata metaboličkog sindroma.
Koliko cinka je previše?
Iako je riječ o esencijalnom mineralu koji je potreban tijelu i koristan za reproduktivni, imunološki i endokrini sustav, nije preporučljivo pretjerivati u doziranju. Unos previše cinka također može uzrokovati zdravstvene poremećaje. Smatra se da je cink relativno netoksičan, osobito ako se uzima oralno. Međutim, manifestacije očitih simptoma toksičnosti (mučnina, povraćanje, letargija i umor) pojavit će se s ekstremno visokim unosom cinka. Uzimanje većih doza može izazvati i manjak bakra i željeza u organizmu. Kako biste to spriječili, držite se preporučenih dnevnih doza ili se konzultirajte s obiteljskim liječnikom.
Podnošljiva gornja razina unosa (skr. UL “Tolerable Upper Intake Level”) odnosi se na najveću količinu cinka koju osoba može uzeti svaki dan uz nimalo ili izrazito malo rizika, i ne bi se trebala prekoračiti.
UL isti za žene i muškarce, ali se razlikuje prema dobi:
DOB | UL |
1-3 godine | 7 mg |
4-8 godina | 12 mg |
9-13 godina | 23 mg |
14-18 godina | 34 mg |
19+ godina | 40 mg |
UL se ne mijenjaju tijekom trudnoće i dojenja, tako da se žene mogu nastaviti pridržavati UL-a koji se primjenjuje s obzirom na njihovu dob.
Zaključak
Osim za oslabljen imunitet i zaštitu stanica od oksidativnog stresa, cink pridonosi zdravlju probavnog i reproduktivnog sustava, održavanju normalnog vida i sintezi proteina. Mnoga istraživanja osigurala su mu brojne zdravstvene tvrdnje, zbog čega nije loše razmisliti o suplementaciji, pogotovo ako u prehrani ne koristite namirnice bogate cinkom.
Međutim, bilo bi dobro da se prije bilo kakvih odluka prethodno dobro informirate i konzultirate sa stručnjakom, kako biste bili sigurni da vam je suplementacija potrebna i kako biste izbjegli moguće nuspojave.