
Beta glukan je naziv za skupinu vlakana koja u prirodi nalazimo u stijenci određenih kvasaca (npr. kod vrste Saccharomyces cerevisiae), raznih vrsta gljiva (shiitake, reishi, maitake i chaga gljive) i žitarica (zob, ječam).
Beta glukan je po strukturi polisaharid, tj. građen je od niza međusobno povezanih malih jedinica ugljikohidrata (1).
Međutim, beta glukanima iz žitarica nedostaje posebna kemijska veza koju nalazimo u beta glukanima iz kvasaca i gljiva, β-(1-6) glikozidna veza. Upravo ona omogućava beta glukanima iz kvasaca i gljiva da djeluju na aktivaciju imuniteta ljudi i imunosan sustav (2).
Beta glukani se u našem organizmu vežu na makrofage, krvne stanice koje neki znanstvenici uspoređuju s PAC-MAN-om.

Makrofazi su „čistaći organizma“, oni poput PAC-MAN-a prepoznaju „uljeze“ u našem organizmu i potom ih „proždiru“ – tako uklanjaju strane čestice kao što su bakterije i virusi, ali i stanični otpad i odumrle stanice (3).
Dokazano je kako uzimanje preparata beta glukana dobivenih od kvasaca može smanjiti učestalost prehlade i respiratornih infekcija za 25%.
Taj je rezultat dobiven usporedbom pacijenata podijeljenih u dvije grupe – jedna je grupa dobivala placebo, a druga dodatak prehrani od 900 mg beta glukana na dan (4).
Pacijenti koji su se prehladili unatoč uzimanju beta glukana svejedno su prošli bolje, jer je kod njih prehlada bila kraća i slabijih simptoma. To potvrđuju i rezultati brojnih drugih istraživanja (5) (6) (7) (8).
Sličan učinak ima i na oboljele od gripe – olakšava simptome i skraćuje tijek bolesti (9) (10).
Prema najnovijim istraživanjima, beta glukan može utjecati i na manji broj oboljenja te na smanjenu smrtnost od gripe (11).
Doziranje Beta glukana
Kao što je već spomenuto, uzimanje dnevne doze od 900 mg beta glukana iz kvasca dokazano dovodi do smanjenja učestalosti respiratornih infekcija (4).
Većina dodataka prehrani formulirano je kao proizvodi u obliku kapsula od 100-500 mg beta glukana, što bi značilo da treba uzeti 1-3 kapsule dnevno, pola sata prije obroka.

Za odrasle se doza od 1275 mg dnevno smatra maksimalnom, ali u istraživanjima navedenim od strane Europske agencije za sigurnost hrane navodi se da ni veće doze nemaju značajnih nuspojava (12).
Nuspojave - ima li ih uopće?
Većina istraživanja ukazuje da ljudi odlično toleriraju proizvode s beta glukanima te da nema značajnih reakcija i nuspojava pri njihovom uzimanju (13), što potvrđuje i izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (14).
Moguće nuspojave su one koje se vežu uz povećan unos vlakana kod pacijenata koji nisu navikli na njihovu učestalu konzumaciju (15).
Radi se o mogućoj pojavi nadutosti, dijareje, konstipacije te abdominalnih grčeva, kratkotrajnog karaktera (6).
Kombiniranje s drugim preparatima
Studije su pokazale da kombinacija proizvoda s beta glukanima i vitaminom C bolje stimulira imunološki sustav u odnosu na korištenje tih preparata samostalno. Dolazi do efikasnije proizvodnje enzima koji organizam brane od štetnog učinka slobodnih radikala i oksidativnog stresa (16), (17).
Sinergijsko djelovanje s beta glukanom ima i vitamin D. Oba preparata djeluju imunomodulacijski tako što pospješuju djelovanje makrofaga, tj. staničnih čistaća. To su potvrdila i istraživanja koja pokazuju da je bolji odgovor imunološkog sustava u slučaju kad ih kombiniramo (18).
Dijabetes
Šećerna bolest je kronična bolest karakterizirana povećanom razinom glukoze u krvi, koja vremenom dovodi do komplikacija.
Neke od tih komplikacija su: poremećaj u metabolizmu masti i debljanje, povećana sklonost infekcijama, povećan kardiovaskularni rizik – rizik od srčanog i moždanog infarkta te brojne druge (19).
Kontrolom razine šećera u krvi smanjuje se vjerojatnost pojave komplikacija te se usporava njihovo napredovanje.
Da beta glukani mogu pomoći u reguliranju glukoze u krvi, potvrđuje i službena zdravstvena tvrdnja, autorizirana od strane EU (20).

Ta je tvrdnja utemeljena na provedenim znanstvenim istraživanjima, kojih danas ima preko 100 (21), (22).
Rezultati tih istraživanja pokazuju da dovoljnim unosom beta glukana dolazi do boljeg cijeljenja rana, bolje regulacije šećera u krvi, a time i manje učestalosti komplikacija (19).
Njihovo dugoročno uzimanje pokazalo se učinkovitijim u odnosu na kratkotrajnu uporabu (23).
Beta glukan i autoimune bolesti
Iako je potrebno još istraživanja, postavlja se hipoteza da beta glukan aktivacijom imuniteta može modificirati tijek autoimunih bolesti – u kojima tijelo imunološkim sustavom napada samo sebe.
Jedna od takvih bolesti je i Kronova.
Kronovu bolest karakterizira kronična upala gastrointestinalnog trakta od koje češće obolijevaju stanovnici razvijenih zemalja.
Liječenje je cjeloživotno pa se pokušavaju otkriti nove metode kojima bi se ublažio tijek bolesti.
Dodatni problem stvara i činjenica da nije otkriven točan uzrok bolesti, već je opće prihvaćeno mišljenje da se radi o među-djelovanju genetskih faktora i čimbenika okoliša koji dovode do upale.
Novije studije pokazuju da upalu pogoršava i disbalans probavnog mikrobioma (24).
Nađeno je da osobe s Kronovom bolesti u flori probavnog sustava imaju manjak „dobrih“ bakterija i manjak kvasca Saccharomyces cerevisiae (25).
Taj kvasac u nekim istraživanjima pokazuje blagotvoran učinak na smanjenje upalne komponente bolesti (26).
Izolacijom komponenata kvasca otkriveno je da upravo beta glukan iz kvasca igra ključnu ulogu u jačanju zaštitne barijere probavnog trakta i smanjenju upale (27–30).
Izvori
- Aoe S. Beta-Glucan in Foods and Health Benefits. Nutrients. 27. prosinac 2021.;14(1):96.
- Beta-glucan recognition by the innate immune system – PubMed [Internet]. [citirano 27. siječanj 2025.]. Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594628/
- Qiao Y, Ye X, Zhong L, Xia C, Zhang L, Yang F, i sur. Yeast β-1,3-glucan production by an outer membrane β-1,6-glucanase: process optimization, structural characterization and immunomodulatory activity. Food Funct. 04. travanj 2022.;13(7):3917–30.
- Auinger A, Riede L, Bothe G, Busch R, Gruenwald J. Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. Eur J Nutr. 2013.;52(8):1913–8.
- Fuller R, Moore MV, Lewith G, Stuart BL, Ormiston RV, Fisk HL, i sur. Yeast-derived β-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutr Burbank Los Angel Cty Calif. 2017.;39–40:30–5.
- Ulbricht C. An evidence-based systematic review of beta-glucan by the natural standard research collaboration. J Diet Suppl. prosinac 2014.;11(4):361–475.
- Dharsono T, Rudnicka K, Wilhelm M, Schoen C. Effects of Yeast (1,3)-(1,6)-Beta-Glucan on Severity of Upper Respiratory Tract Infections: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects. J Am Coll Nutr. siječanj 2019.;38(1):40–50.
- Zhong K, Liu Z, Lu Y, Xu X. Effects of yeast β-glucans for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. prosinac 2021.;60(8):4175–87.
- Talbott SM, Talbott JA. Baker’s Yeast Beta-Glucan Supplement Reduces Upper Respiratory Symptoms and Improves Mood State in Stressed Women. J Am Coll Nutr [Internet]. 01. kolovoz 2012. [citirano 27. siječanj 2025.]; Dostupno na: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2012.10720441
- McFarlin BK, Carpenter KC, Davidson T, McFarlin MA. Baker’s yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise. J Diet Suppl. rujan 2013.;10(3):171–83.
- Khan N, Tran KA, Chevre R, Locher V, Richter M, Sun S, i sur. β-Glucan reprograms neutrophils to promote disease tolerance against influenza A virus. Nat Immunol. 08. siječanj 2025.;
- Beta glukani- saveznici našeg imunološkog sustava – Pharmeria.hr [Internet]. [citirano 27. siječanj 2025.]. Dostupno na: https://pharmeria.hr/pages/beta-glukani-saveznici-naseg-imunoloskog-sustava
- Markovina N, Banjari I, Bucevic Popovic V, Jelicic Kadic A, Puljak L. Efficacy and safety of oral and inhalation commercial beta-glucan products: Systematic review of randomized controlled trials. Clin Nutr Edinb Scotl. siječanj 2020.;39(1):40–8.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the safety of ‘yeast beta-glucans’ as a Novel Food ingredient. EFSA J. 2011.;9(5):2137.
- Healthline [Internet]. 2014 [citirano 27. siječanj 2025.]. What Is Beta Glucan? The Heart-Healthy Fiber Explained. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/beta-glucan-heart-healthy
- Barros MM, Falcon DR, Orsi R de O, Pezzato LE, Fernandes AC, Guimarães IG, i sur. Non-specific immune parameters and physiological response of Nile tilapia fed β-glucan and vitamin C for different periods and submitted to stress and bacterial challenge. Fish Shellfish Immunol. kolovoz 2014.;39(2):188–95.
- Beta 1,3/1,6-glucan and vitamin C immunostimulate the non-specific immune response of white shrimp (Litopenaeus vannamei) | Request PDF [Internet]. [citirano 27. siječanj 2025.]. Dostupno na: https://www.researchgate.net/publication/306529424_Beta_1316-glucan_and_vitamin_C_immunostimulate_the_non-specific_immune_response_of_white_shrimp_Litopenaeus_vannamei
- Bergandi L, Apprato G, Silvagno F. Vitamin D and Beta-Glucans Synergically Stimulate Human Macrophage Activity. Int J Mol Sci. 04. svibanj 2021.;22(9):4869.
- Chen J, Raymond K. Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks. Vasc Health Risk Manag. 2008.;4(6):1265–72.
- Harland J. 2 – Authorised EU health claims for barley and oat beta-glucans. U: Sadler MJ, urednik. Foods, Nutrients and Food Ingredients with Authorised EU Health Claims [Internet]. Woodhead Publishing; 2014 [citirano 27. siječanj 2025.]. str. 25–45. (Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition). Dostupno na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857098429500029
- Zurbau A, Noronha JC, Khan TA, Sievenpiper JL, Wolever TMS. The effect of oat β-glucan on postprandial blood glucose and insulin responses: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr. studeni 2021.;75(11):1540–54.
- Shen XL, Zhao T, Zhou Y, Shi X, Zou Y, Zhao G. Effect of Oat β-Glucan Intake on Glycaemic Control and Insulin Sensitivity of Diabetic Patients: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 13. siječanj 2016.;8(1):39.
- Francelino Andrade E, Vieira Lobato R, Vasques Araújo T, Gilberto Zangerônimo M, Vicente Sousa R, José Pereira L. Effect of beta-glucans in the control of blood glucose levels of diabetic patients: a systematic review. Nutr Hosp. 01. siječanj 2014.;31(1):170–7.
- Li Y, Huang M, Cardinale S, Su Y, Peters DE, Slusher BS, i sur. Dectin-1 as a therapeutic target for inflammatory bowel disease. Adv Pharmacol San Diego Calif. 2024.;101:237–64.
- Sokol H, Leducq V, Aschard H, Pham HP, Jegou S, Landman C, i sur. Fungal microbiota dysbiosis in IBD. Gut. lipanj 2017.;66(6):1039–48.
- Valibouze C, Speca S, Dubuquoy C, Mourey F, M’Ba L, Schneider L, i sur. Saccharomyces cerevisiae prevents postoperative recurrence of Crohn’s disease modeled by ileocecal resection in HLA-B27 transgenic rats. World J Gastroenterol. 07. veljača 2023.;29(5):851–66.
- Ganda Mall JP, Casado-Bedmar M, Winberg ME, Brummer RJ, Schoultz I, Keita ÅV. A β-Glucan-Based Dietary Fiber Reduces Mast Cell-Induced Hyperpermeability in Ileum From Patients With Crohn’s Disease and Control Subjects. Inflamm Bowel Dis. 19. prosinac 2017.;24(1):166–78.
- Żyła E, Dziendzikowska K, Kamola D, Wilczak J, Sapierzyński R, Harasym J, i sur. Anti-Inflammatory Activity of Oat Beta-Glucans in a Crohn’s Disease Model: Time- and Molar Mass-Dependent Effects. Int J Mol Sci. 25. travanj 2021.;22(9):4485.
- Kopiasz Ł, Dziendzikowska K, Gajewska M, Oczkowski M, Majchrzak-Kuligowska K, Królikowski T, i sur. Effects of Dietary Oat Beta-Glucans on Colon Apoptosis and Autophagy through TLRs and Dectin-1 Signaling Pathways-Crohn’s Disease Model Study. Nutrients. 22. siječanj 2021.;13(2):321.
- Sivignon A, Yu SY, Ballet N, Vandekerckove P, Barnich N, Guerardel Y. Heteropolysaccharides from S. cerevisiae show anti-adhesive properties against E. coli associated with Crohn’s disease. Carbohydr Polym. 01. studeni 2021.;271:118415.