
- Devet sojeva Lactobacillus
- Šest sojeva Bifidobacteriu
- Jedan soj Streptococcus

Patentirana kultura mikroorganizama 16 BioticBlend donosi čak 16 različitih korisnih sojeva bakterija direktno do crijeva zahvaljujući procesu mikroinkapsulacije. Ovaj inovativni proces štiti dobre bakterije od razgradnje u probavnom traktu, sve dok ne stignu do debelog crijeva gdje obavljaju svoje funkcije.
Zahvaljujući specifičnoj metodi mikroinkapsulacije, dobre bakterije imaju duži vijek trajanja i manje propadanja tijekom vremena i promjena temperatura. U sastav 16 BioticBlend-a uključen je i inulin kako bi se osiguralo da žive kulture mikroorganizama imaju potrebnu hranu za poticanje rasta zdravih bakterija i ostvarivanje svih predviđenih dobrobiti.
Bakterije obično gledamo u lošem kontekstu. Međutim postoje dvije vrste bakterija koje su konstantno u i na našem tijelu – dobre i loše. Kada infekcija napadne naš organizam, raste broj loših bakterija te se naš sustav izbacuje iz ravnoteže.
Dobre bakterije pomažu u eliminaciji loših bakterija i vraćanju sustava u ravnotežu.
Tu kao pomoć dolaze žive kulture mikroorganizama. One vraćaju dobre bakterije u naš organizam te ga dovode u balans.
Postoje mnogobrojne vrste bakterija, odnosno živih kultura mikroorganizama, međutim dvije se najviše ističu:
Dvostruko slijepa, randomizirana, placebom kontrolirana studija je rađena kako bi se procijenila učinkovitost 2 različite probiotičke mješavine. Ili su miješane Lactobacillus plantarum LP01 i Bifidobacterium breve BR03 ili podvrste Bifidobacterium animalis lactis BS01 kod poremećaja opstipacije i crijevne nelagode.
Trajanje studije je bilo 5 godina, sudjelovalo je 300 zdravih dobrovoljaca (151 muškarac i 149 žena dob od 24 do 71 godina) s poremećajima zatvora i tvrdom stolicom. Ispitanici su bili podijeljeni u 3 skupine.
Rezultati: Ispitanici liječeni mješovitim probiotičkim sojevima L. plantarum LP01 i B. breve BR03 ili B. animalis subsp. lactis BS01 izvijestili su o značajnom poboljšanju broja tjednih pražnjenja crijeva i u glavnim problemima povezanim s opstipacijom, posebno konzistencijom stolice i lakoćom protjerivanja. Stavke nelagode kao što su nadutost trbuha i analni svrbež, peckanje ili bol također su zabilježile relevantno poboljšanje u aktivnim skupinama koje su primale probiotike.
Zaključci studije: Unos učinkovite količine miješane L. plantarum LP01 i B. breve BR03 ili B. animalis subsp. lactis BS01 tijekom 30 dana može značajno ublažiti opstipaciju i tvrdu stolicu.
Del Piano M, Carmagnola S, Anderloni A, Andorno S, Ballarè M, Balzarini M, et al. . The use of probiotics in healthy volunteers with evacuation disorders and hard stools: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. J Clin Gastroenterol (2010)
Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (= 1 kapsula)
Žive kulture mikroorganizama (12,5 milijardi bakterijskih kultura): Lactobacillus acidophilus LA02 (15%), Lactobacillus plantarum LP09 (13%), Lactobacillus rhamnosus LR06 (13%), Bifidobacterium lactis BS01 (11%), Bifidobacterium breve BR03 (11%), Streptococcus thermophilus YO8 (10%), Bifidobacterium bifidum BB01 (5,5%), Lactobacillus casei LC03 (5%), Lactobacillus plantarum LP01 (3%), Lactobacillus rhamnosus GG (3%), Bifidobacterium longum BL03 (2,5%), Lactobacillus rhamnosus LR05 (2%), Bifidobacterium infantis BI02 (2%), Bifidobacterium lactis BA05 (2%), Lactobacillus reuteri LRE02 (1%), Lactobacillus salivarius CRL1328 (1%) | 125 mg |
Inulin | 100 mg |
*PU – preporučeni dnevni unos
Sastojci: rižino brašno, mješavina živih bakterijskih kultura, (Lactobacillus acidophilus LA02 (15%), Lactobacillus plantarum LP09 (13%), Lactobacillus rhamnosus LR06 (13%), Bifidobacterium lactis BS01 (11%), Bifidobacterium breve BR03 (11%), Streptococcus thermophilus YO8 (10%), Bifidobacterium bifidum BB01 (5,5%), Lactobacillus casei LC03 (5%), Lactobacillus plantarum LP01 (3%), Lactobacillus rhamnosus GG (3%), Bifidobacterium longum BL03 (2,5%), Lactobacillus rhamnosus LR05 (2%), Bifidobacterium infantis BI02 (2%), Bifidobacterium lactis BA05 (2%), Lactobacillus reuteri LRE02 (1%), Lactobacillus salivarius CRL1328 (1%)), inulin, zgušnjivač: hidroksipropil metil celuloza (kapsula).
Preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno. Kod uzimanja antibiotika, proizvod uzeti 2 sata prije ili 2 sata nakon uzimanja antibiotika. Pogodno za djecu stariju od 6 godina.
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se raznovrsne i uravnotežene prehrane i zdravog načina života.
Kapsule su biljnog podrijetla, primjerene i za vegetarijance.
Na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C.
S našeg bloga
Q&A
Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su probiotici živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.
Mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna.
Tu pomažu dobre bakterije koje u našim crijevima sudjeluju u probavi, sintezi vitamina, djeluju zaštitno na crijevnu sluznicu te imaju povoljan učinak na imunološki sustav.
Visoko kvalitetni probiotici mogu poboljšati kvalitetu života, pogotovo ženi. Pomažu u borbi protiv umora i stresa, poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, ublažavaju urinarne infekcije te bakterijske vaginoze.
Prebiotici su nerazgradivi elementi hrane, a njihova je uloga poticanje rasta i aktivnosti dobrih bakterija u crijevima. Mogu se uzimati u kombinaciji s probioticima zbog čega se njihovo djelovanje pojačava, a ubrzava proces obnove crijevne mikroflore.
Koja je količina probiotika dovoljna?
Probiotic mogu sadržavati od 1 milijarde pa do više desetaka milijardi bakterija na gram (može se označavati kao 10 na devetu CFU / gr).
No mnogo važnija je kvaliteta od kvantitete samih bakterija, jer one moraju preživjeti djelovanje želučane i žučnih kiselina te alkalni sadržaj u dvanaesniku kako bi do crijeva stigle žive i bile učinkovite.
Patentirani probiotik 16 BioticBlend donosi čak 16 različitih korisnih sojeva bakterija direktno do crijeva zahvaljujući procesu mikroinkapsulacije. Ovaj inovativni proces štiti probiotičke bakterije od razgradnje u probavnom traktu, sve dok ne stignu do debelog crijeva gdje obavljaju svoje funkcije.
Probiotic mogu sadržavati od 1 milijarde pa do više desetaka milijardi bakterija na gram (može se označavati kao 10 na devetu CFU / gr).
No mnogo važnija je kvaliteta od kvantitete samih bakterija, jer one moraju preživjeti djelovanje želučane i žučnih kiselina te alkalni sadržaj u dvanaesniku kako bi do crijeva stigle žive i bile učinkovite.
Patentirani probiotik 16 BioticBlend donosi čak 16 različitih korisnih sojeva bakterija direktno do crijeva zahvaljujući procesu mikroinkapsulacije. Ovaj inovativni proces štiti probiotičke bakterije od razgradnje u probavnom traktu, sve dok ne stignu do debelog crijeva gdje obavljaju svoje funkcije.
Antibiotici su lijekovi koji se rabe za liječenje bolesti uzrokovanih bakterijama. Korištenje antibiotika često je potrebno u borbi protiv infekcija. Međutim, dok antibiotici ubijaju loše bakterije, također izbacuju i dobre bakterije u našem organizmu. Antibiotici nisu selektivni pa osim što će uništiti patogene bakterije, uništavaju i korisne te tada dolazi do poremećaja crijevne mirkoflore-disbioze.
Upotreba antibiotika može uzrokovati nuspojave poput dijareje, nadutosti te GI problema. Također upotreba antibiotika povećava rizik od razvoja infekcije gljivica popot kandide. Probiotici, posebno oni koji sadrže sojeve Lactobacillus i Bifidobacterium mogu pomoći u smanjenju tog rizika, inihibirajući rast patogenih gljivica.
Crijevna mikroflora igra važnu ulogu u imunološkom sustavu, a probiotici mogu potaknuti normalnu funkciju imunološkog sustava te poboljšati apsorpciju određenih hranjivih tvari, što može biti korisno kada su crijevne funkcije narušene.
Preporuka za uzimanje probiotika tijekom antibiotske terapije je 2 sata prije ili 2 sata poslije uzimanja antibiotika. Razmak je potreban jer ukoliko se konzumiraju istovremeno, antibiotik će uništiti dobre bakterije iz probiotičkog preparata kojeg smo s namjerom unijeli u organizam.
16 BioticBlend je dodatak prehrani, namjenjen odraslima i djeci starijoj od 6 godina. Sastoji se od 16 bakterijskih sojeva sa sposobnošću razmnožavanja koji su prirodno prisutni u ljudskim crijevima. Sadrži najmanje 12,5 milijardi mikroinkapsuliranih bakterijskih kultura. Kao prebiotik i izvor hrane za zdrave bakterije u proizvodu se nalazi inulin koji ima pozitivan učinak i stimulativno djelovanje na crijevnu mikrobiotu.
Namjenjen je:
Preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno. Kod uzimanja antibiotika, proizvod uzeti 2 sata prije ili 2 sata nakon uzimanja antibiotika.
Mikroinkapsulacija je tehnološki postupak imobilizacije probiotičkih bakterija unutar ograničenog prostora s ciljem njihove zaštite tijekom proizvodnje i primjene. Mikroinkapsulirane probiotičke stanice bolje preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta od stanica koje nisu mikroinkapsulirane. Materijali koji se koriste za mikroinkapsulaciju u prehrambenoj industriji moraju imati GRAS status, biti biorazgradivi i formirati barijeru između inkapsuliranog sastojka i njegove okoline.
Zahvaljujući specifičnoj metodi mikroinkapsulacije, dobre bakterije imaju duži vijek trajanja i manje propadanja tijekom vremena i promjena temperatura.
Bifidobakterije su gram (+) anaerobi, nepokretni i nesporogeni štapići. Predstavljaju jednu od najzastupljenijih bakterijskih populacija u gastrointestinalnom traktu, posebno kod novorođenčadi koja se doje.
Bifidobakterije su uobičajena populacija mikroorganizama u ustima, vagini, cerviksu, tankom crijevu i debelom crijevu čovjeka. Brane organizam od crijevnih infekcija koje uzrokuju npr. Salmonella i Shigella vrste te enteropatogena Escherichia coli.
Navodi se da bifidobakterije proizvode L (+) mliječnu kiselinu i octenu kiselinu, koje osiguravaju niži pH probavnog trakta, a što zaustavlja rast nepoželjnih pa i patogenih bakterija. Octena kiselina snažnije ometa rast Gram (-) bakterija od mliječne kiseline, a bifidobakterije proizvode je u većoj količini nego neke druge bakterije mliječne kiseline. Ističe se važnost bifidobakterija pri obnavljanju zdravstveno povoljnih mikroorganizama u crijevima pacijenata liječenih antibioticima ili u pacijenata nepovoljnog sastava mikroorganizama u crijevima.
Lactobacillus je gram (+), fakultativno anaerobna, nemotilna bakterija koja ne stvara spore i fermentira glukozu u laktozu, po čemu je i dobila ime.
Lactobacillus acidophilus nalazi se u ljudskim crijevima, ustima i vagini. Najčešće se koristiti za dijareju kod upotrebe antibiotika, također i kod sindroma iritabilnog crijeva, prekomjernog rasta bakterija u vagini i infekcije uzrokovane bakterijom H. pylori.
Lactobacillus plantarum je široko rasprostranjena i svestrana bakterija mliječne kiseline. Prirodni je stanovnik ljudske i životinjske sluznice (usna šupljina, gastrointestinalni trakt, vagina itd.). Koristi se za prevencija i liječenje bolesti iritabilnog crijeva (IBD), sindroma iritabilnog crijeva (IBS), gastrointestinalnih simptoma.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) otkrili su ga Sherwood Gorbach i Barry Goldin (soj je dobio ime po prvim slovima njihovih prezimena – GG). U početku je soj nazvan L. acidophilus GG, ali je kasnije utvrđeno da se radi o soju L. rhamnosus. Soj je rezistentan na kiselinu i žuč, dobro prijanja na crijevni epitel i proizvodi mliječnu kiselinu.
Preporučuje se kod prevencije dijareje uzrokovane antibiotikom, lječenje virusne dijareje kod djece. Imunomodulirajuća svojstva LGG-a mogu se primijetiti u potencijalnoj uporabi kao tretman, kao i zaštitno sredstvo protiv upale.
Lactobacillus reuteri kod ljudi se nalazi na različitim mjestima tijela, uključujući gastrointestinalni trakt, mokraćni sustav, kožu i majčino mlijeko. Ima protuupalno i antimikrobno djelovanje, također može koristiti imunološkom sustavu domaćina te ima sposobnost jačanja crijevne barijere.
Lactobacillus salivarius koristi za prevenciju i liječenje raznih kroničnih bolesti, uključujući astmu, atopijski dermatitis i halitozu, te u mnogo ograničenoj mjeri za sprječavanje ili liječenje infekcija.
Lactobacillus casei koristi se za regulaciju probavnog sustava (kroničnog zatvora i dijareje), Chronove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, ulceroznog kolitisa.
Lactobacillus rhamnosus pomaže u smanjenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva, preventira i liječi dijareju, odlično djeluje na zdravlje pobavnog sustava, preventira upalu mjehura.
Streptococcus thermophilus unatoč imenu koje na prvu djeluje negativno, nije patogeni streptokok. Streptococcus thermophilus sojevi su gram (+) obično imaju kuglični ili kružni (koks) oblik i tendenciju da žive u parovima ili lancima to je korisni mikrob koji živi u gastrointestinalnom traktu i reproduktivnom sustavu.
Streptococcus thermophilus može probaviti protein kazein, tako da dobivamo amino peptide iz tog proteina. Koristi se za spriječavanje i zaustavljanje dijareje, konsitpacije, kolika te mnogih drugih problema vezanih uz crijeva. Jedna od glavnih zdravstvenih prednosti S. thermophilusa je poboljšanje funkcije gastrointestinalnog trakta.
Budući da može preživjeti teške uvjete crijeva bez uništavanja žuči i želučane kiseline, S. thermophilus je izvrstan probiotik za promicanje rasta zdravih bakterija u crijevima.
Streptococcus thermophilus također je utvrđeno da poboljšava simptome netolerancije na laktozu. Oni koji pate od niske razine laktaze (enzim potreban za razgradnju mliječnog šećera) mogu pronaći olakšanje uz S. thermophilus. Ovaj soj olakšava probavu mlijeka pomoću vlastite mliječne kiseline, smanjujući simptome uzrokovane netolerancijom.
Također se pokazalo da slab imunološki sustav ima značajnu korist od S. thermophilus. Ovaj korisni soj bori se protiv virusa, gljivica i parazita koji napadaju gastrointestinalni trakt i urogenitalni sustav. S. thermophilus također pomaže u smanjenju upale crijeva, smanjenju aktivnosti patogena i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
U sastav 16 BioticBlend-a uključen je i prebiotik inulin kako bi se osiguralo da žive kulture mikroorganizama imaju potrebnu hranu za poticanje rasta zdravih bakterija i ostvarivanje svih predviđenih dobrobiti.
Inulin je fruktan (polimer molekula fruktoze). Značajne količine inulina nalaze se u mnogim biljnim vrstama, kao npr. cikoriji, jeruzalemskoj artičoki, maslačku, luku i češnjaku.
Molekule fruktoze u inulinu vezane su vezama koje probavni enzimi ne mogu razgraditi, već inulin neprobavljen prolazi kroz probavni sustav i dolazi u debelo crijevo gdje ga fermentiraju bakterije prisutne u debelom crijevu. Inulin se razgrađuje na plinove (vodik i ugljični dioksid), laktat i kratkolančane masne kiseline kao što su acetat, propionat i butirat. Ovi složeni metabolički putevi omogućuju inulinu da okolinu u crijevima učini kiselijom što odgovara bifidobakterijama i laktobacilima koji u takvim uvjetima značajno rastu.
Proizvod se sastoji od živih kultura mikroorganizama i inulina u dnevnim dozama koje su dopuštene Pravilnikom o dodacima prehrani Ministarstva zdravlja. U slučaju preosjetljivosti prekinuti s uporabom i posavjetovati se s liječnikom.
16 BioticBlend je razvijen u Hrvatskoj te proizveden u skladu s HACCP sustavom za osiguranje zdravstvene ispravnosti proizvoda te u skladu s ISO 9001:2015 sustavom za kontrolu kvalitete poslovanja s dodacima prehrani.
Svaka serija proizvoda prolazi kontrolu proizvođača te u skladu s time dobiva i certifikat analize. Zdravstvene ispravnosti proizvoda se redovito obavljaju na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Svi sastojci u proizvodu 16 BioticBlend su dopušteni Pravilnikom o dodacima prehrani Ministarstva zdravlja te ne postoje upozorenja da proizvod ne smiju koristiti trudnice i dojilje, no svakako je preporuka da se prije uzimanja trudnice i dojilje posavjetuju s liječnikom.
Obratiti pažnju na bakterijske vrste: Najveći broj probiotičkih bakterija koje nalazimo u probavnom sustavu pripada rodu Lactobacillus te rodu Bifidobacterium. Laktobacili nastanjuju tanko crijevo, dok u debelom crijevu prevladavaju bifidobakterije.
Obratiti pažnju na broj dobrih bakterija. Najvažniji čimbenik je ukupni broj bakterija koji se nalazi u kapsuli te se većina stručnjaka slaže da bi pripravak trebao sadržavati barem 10 milijardi bakterijskih kultura u dnevnoj dozi.
Da li vaš probiotik ima i prebiotik? Prebiotik je neprobavljivo vlakno, i potiče rast dobrih bakterija.