6 razloga zašto trebate koristiti MSM

MSM, prirodni oblik sumpora, postaje sve traženiji zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti. Kombinira se s vitaminom C za sinergijski učinak, pružajući podršku zglobovima, kostima, koži, kosi, noktima, imunitetu te potiče proizvodnju glutationa. Koristan je i kod alergija te za zdravlje štitnjače i jetre. Saznajte više o korisnosti i upotrebi MSM-a u ovom članku.

Logo Hug Your Life
Hug Your Lifeautor

Što je MSM?

MSM postaje sve popularniji u zadnjih nekoliko godina radi svojeg pozitivnog utjecaja na zdravlje. MSM je oblik metilsulfonilmetana – prirodnog sumpora, kojeg možemo pronaći u živim organizmima.

U proizvodnji je najčešće kombiniran s vitaminom C, s kojim ima odličan sinergijski učinak te pruža razne dobrobiti za zdravlje. Iako se sintetički proizvodi, ima iste molekule kao prirodni te ne postoji razlika u djelovanju.

Najčešće se preporučuje za:

  • zdravlje zglobova i kostiju
  • oporavak mišića nakon vježbanja
  • zdravlje kože, kose i noktiju
  • jačanje imuniteta
  • poticanje proizvodnje glutationa
  • pomoć kod alergija
  • zdravlje štitnjače
  • zdravlje jetre

Ima antioksidativno, protuupalno, imunomodulacijsko i metilacijsko djelovanje, a ako ste u potrazi za svestranim dodatkom prehrani, na pravom ste mjestu jer vam donosimo 6 razloga zašto biste trebali koristiti MSM.

Za što koristiti dodatke prehrani s MSM-om?

MSM za zdrave zglobove i kosti

Ovaj prirodni oblik sumpora podržava zdravlje hrskavice, koja je iznimno važna za normalno funkcioniranje zglobova. Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva čija je osnovna funkcija da smanji trenje između kostiju. Pretjerano trošenje ili propadanje hrskavice mogu dovesti do smanjenja fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova.

Također, neka zdravstvena stanja poput osteoporoze, artritisa ili traumatskih ozljeda, mogu ubrzati propadanje hrskavice.

MSM prah

MSM ima protuupalno djelovanje te se često koristi za ublažavanje simptoma artritisa, bolova u zglobovima ili mišićima. Pomaže smanjiti oticanje te može smanjiti rizik od osteoporoze i drugih zdravstvenih stanja koja pogađaju koštani sustav.

Također, igra bitnu ulogu u stvaranju elastina, kolagena i kreatina, koji omogućuju fleksibilnost zglobova.

Prirodni mineral za zdravu kožu, kosu i nokte

MSM sudjeluje u sintezi kolagena i kreatina. Kolagen je odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože, dok kreatin pomaže u jačanju noktiju i kose. Konzumacija MSM-a može smanjiti lomljenje kose i noktiju te održati kožu elastičnom.

Također, ima antioksidativna svojstva, koja pomažu zaštititi kožu, kosu i nokte od djelovanja štetnih slobodnih radikala.

MSM

Ima sposobnost povećanja propusnosti staničnih membrana, što doprinosi boljoj hidrataciji kože. Njegova protuupalna svojstva mogu smanjiti upale i iritacije kože, što je posebno korisno kod kožnih problema kao što su akne, ekcemi, psorijaza i rozacea.

Može poboljšati izgled vaše kože, usporiti starenje i očuvati zdrav izgled.

MSM za jačanje imuniteta

Slobodni radikali su nestabilne molekule, koje mogu oksidirati pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže u organizmu. Vrlo lako mogu oštetiti stanične strukture te tako pogoduju nastanku brojnih bolesti, poput kroničnih upalnih bolesti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i autoimunih procesa.

MSM podupire imunitet povećanjem proizvodnje glutationa – snažnog antioksidansa, koji pomaže zaštititi organizam od oksidativnog stresa i upala.

MSM kao pomoć kod alergija

Alergijski rinitis izaziva simptome slične prehladi, poput učestalog kihanja, kašljanja, curenja ili začepljenja nosa, svrbeža ili peckanja i suzenja očiju. Najčešći uzročnici alergijskog rinitisa su pelud, grinje, prašina, plijesni ili životinjska dlaka. Istraživanje objavljeno 2009. godine pokazalo je kako MSM može biti djelotvoran u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa.

Može smanjiti upalu i inhibiciju oslobađanja citokina i prostaglandina, a istraživanje je pokazalo kako je doza od 2.600 mg reducirala simptome poput svrbeža, začepljenog nosa, kratkog daha, kihanja i kašljanja. Također, ispitanici su pokazali značajno povećanje energije.

MSM i štitnjača

Hashimoto i hipotireoza bolesti su karakterizirane kroničnom upalom, a protuupalna svojstva u ovom prirodnom obliku sumpora mogu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti štitnjače.

Kod osoba s Hashimotom, imunološka funkcija je vrlo oslabljena, a MSM može pomoći u jačanju imuniteta te tako smanjiti mogućnost rizika od razvoja autoimunih napadaja.

Bolovi u zglobovima i mišićima su također česti simptomi Hashimota i hipotireoze, a s obzirom na to da MSM podržava zdravlje zglobova i mišića, mogao bi biti vrlo koristan za pacijente s nedovoljno aktivnom štitnjačom.

MSM za štitnjaču

MSM i jetra

Nezdrava jetra u današnje vrijeme predstavlja sve veći zdravstveni problem. Ubrzani način života, loša prehrana, konzumacija alkoholnih pića i cigareta značajno doprinose bolestima jetre.

Sumpor je naročito važan za zdravlje jetre jer joj pomaže da izbaci toksine, aktivira proces detoksikacije i regenerira jetru.

Kako koristiti MSM?

MSM ima snažno detoksikacijsko djelovanje pa je dozu potrebno postepeno povećavati. Započnite s uzimanjem jedne četvrtine čajne žličice te postepeno povećavajte dozu kroz mjesec dana dok ne dosegnete jednu čajnu žličicu.

Preporučljivo ga je uzimati dva puta dnevno, uz napomenu da ga ne uzimate kasno navečer jer može povećati energiju i održati vas budnima.

Ima gorak okus, no možete ga umiješati u vodu zaslađenu medom ili stevijom ili u sok od naranče ili limuna, s obzirom na to da je pokazao odlično sinergijsko djelovanje s vitaminom C.

Nuspojave MSM-a

Iako vrlo rijetko izaziva nuspojave, može uzrokovati glavobolju, proljev i mučninu. Ovi simptomi mogu biti povezani s jakim detoksikacijskim učinkom. Posavjetujte se s vašim liječnikom prije upotrebe ako koristite lijekove, trudni ste ili dojite.

Izvori:

  1. Kim, Y. H., Kim, D. H., Lim, H., Baek, D. Y., Shin, H. K., & Kim, J. K. (2009). The anti-inflammatory effects of methylsulfonylmethane on lipopolysaccharide-induced inflammatory responses in murine macrophages. Biological and Pharmaceutical Bulletin32(4), 651-656.
Logo Hug Your Life
Hug Your Lifeautor

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.

Članci autora

S našeg bloga

Povezani članci

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 20% popusta na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.