Prilikom fermentacije riže djelovanjem crvenog kvasca dolazi do stvaranja i nusprodukta citrinina, koji je nefrotoksičan.
Citrinin je mikotoksin koji proizvode različiti sojevi plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. Citrinin se može naći u različitim namirnicama biljnog podrijetla, osobito u žitaricama. Mikotoksini (od grč. riječi mykes – gljiva i toxikon – otrov) su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma plijesni. Otrovni su i imaju negativne biološke posljedice na ljude i životinje.
Gornja granica citrinina je 50 ppb (parts per billion – ppb predstavlja jedan dio na 1.000.000.000 dijelova), dok esktrakt fermentirane riže u proizvodu Cholesterol Q’PROtect sadrži vrijednost ispod 5ppb.
Konstantnim postupcima analize i kontrole kvalitete osigurala se standardizacija ekstrakta crvene riže na aktivnu tvar – monakolin K, s ciljem održavanja učinkovitosti postojane primjene doze. Prilikom proizvodnje esktrakta crvene riže provode se dodatne analize sirovine na citrinin.