Mnogi liječnici i nutricionisti smatraju da kiselo okruženje u tkivima nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica oslabljuje sve tjelesne stanice te izaziva mnoge bolesti.
Pretjerana kiselost prisiljava tijelo da posuđuje minerale kao što su kalcij, natrij, kalij i magnezij iz vitalnih organa i kostiju kako bi smanjilo i neutraliziralo kiselost te je otklonilo iz tijela. Po okusu tvari razlikujemo na kisele (poput limuna) ili lužnate (poput sapuna).
Ako je pH vrijednost neke tvari manja od 7 tada smatramo tu tvar kiselom, a ako je veća od 7 tada je ona lužnata. Voda ima pH vrijednost 7 i ona se smatra neutralnom. Ta se vrijednost mjeri na skali od 0 do 14. Naše je tijelo blago alkalno, tj. lužnato, i takva je pH vrijednost optimalna za održavanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma. Stanje neravnoteže može imati za posljedicu brojne zdravstvene probleme, kako tjelesne tako i psihičke prirode.
Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tijela, ona sačinjava 70 % organizma, pa nije ni čudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrijednost kreće u rasponu od 6-7,5. Važno je znati da ovdje nije riječ o želučanoj kiselini i pH vrijednosti želuca, već o pH vrijednosti tjelesnih tekućina i tkiva.
Nepravilna prehrana glavni je uzrok kiselosti organizma
Najčešći uzrok stanja u organizmu kada prevladava kiselost nad lužnatošću je nepravilna prehrana. Sve više ljudi prelazi na takozvani zapadnjački tip prehrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom, velike količine gaziranih pića, a male količine svježeg povrća i voća.
Narušavanju pH-ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki u svakodnevnom životu sve prisutniji lijekovi, umjetni zaslađivači i konzervansi.
Općenito je pravilo prilikom priprema obroka: 25-30 % kiselih namirnica i 70-75 % lužnatih (ukoliko neke namirnice ometaju probavu ili izazivaju alergiju, slobodno se mogu isključiti).
Također probati na sve načine djelovati da se smanji stres u organizmu. PH je osnova za djelovanje na organizam, kada se uspostavi optimalan pH stvorila se baza za oporavak svih ostalih oboljenja i oštećenja u organizmu.
Testirajte svoju pH vrijednost
Sami kod kuće možete napraviti jednostavan test kako biste utvrdili je li pH vrijednost vašeg organizma uravnotežena. Prilikom određivanja stanja organizma testiraju se urin i slina.
Optimalan jutarnji pH faktor za urin i slinu iznosi 7,0. Sve ispod toga se smatra kiselošću metabolizma.
Ako je urinarni pH faktor ispod 6,4 tada tijelo ne može asimilirati vitamine, minerale i ostale hranljive tvari.
Koristeći pH papiriće, provjerite pH Vaše mokraće i sline. Ako se pH vrijednost mokraće ujutro kreće u rasponu od 6,0-6,5, a uvečer od 6,5-7,0 vaše tijelo funkcionira unutar zdravog nivoa. Ako se pH Vaše sline tijekom čitavog dana zadržava u vrijednostima između 6,5-7,5 vaše tijelo također funkcionira unutar zdravog nivoa. Najbolje vrijeme za testiranje pH vrijednosti je sat prije i dva sata poslije obroka, dva puta tjedno.
pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcij, magnezij, kalij i natrij (oni su kiselinski puferi jer ih tijelo koristi u kontroli nivoa kiseline).
pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.
Započnite jutro alkalnim smoothiejem
Ako niste sigurni što jesti kako biste doveli pH-vrijednost u ravnotežu, za vas smo pripremili primjer recepta za ukusan smoothie koji je gotov za nekoliko minuta!
Sastojci:
- 1 šalica kelja ili 2 šalice špinata (bitno je da ubacite lisnato zeleno povrće, a na vama je koje ćete izabrati)
- pola banane ili manga (daje vašem smoothieju kremastu teksturu i slađi okus)
- 3 smrznute jagode (koristimo ih zbog antioksidativnih svojstava)
- žlica super sjemenki poput konopljinih, lanenih ili chia sjemenki
- 1 žlica praha Green Balance za detoksikaciju organizma
- 1 ½ šalica biljnog nezaslađenog mlijeka (kokosovo, bademovo i sl.)
Posljedice prevelike kiselosti organizma (acidoza):
- oštećenja srca i krvnih žila, uključujući sužavanje krvnih žila i smanjenje kisika
- povećanje tjelesne težine
- debljanje i dijabetes
- probleme s mjehurom i bubrezima
- slabljenje imunološkog sustava
- nakupljanje otrova
- prerano starenje
- osteoporozu
- upalu zglobova i mišića
- kronični umor
Kisela hrana (izbjegavati)
- alkohol uključujući vina
- mliječne namirnice osim organskog nepasteriziranog mlijeka i svježeg sira
- žitarice osim prosa
- meso uključujući ribe, osim bijelog mesa piletine i jaja
- orašasti plodovi osim badema i kestena
- ulja uključujući maslinovo ulje
- prirodni i umjetni zaslađivači, osim stevije
Alkalna hrana (dobra)
- voće osim brusnice
- povrće osim krumpira
- bijelo meso piletine i jaja
- začini uključujući soli i sve bilje
Iznimno alkalna hrana
- limun, lubenica
Snažno alkalna hrana
- šparoge, dinja, crvena paprika, celer, smokve, voćni sokovi, grožđe (slatko), kivi, mango, dinja, papaja, peršin, kruške (slatko), ananas, grožđice, alge, grožđa bez sjemena (slatko), Umeboshi šljive, sokovi od povrća, potočarka
Umjereno alkalne namirnice
- klice djetelina, jabuke (kisele), jabuke (slatke), marelice, avokado, banane (zrele), grah (svježi), repa, paprika, brokula, kupus, rogač, cvjetača, ribizli, datulje, smokve (svježe), češnjak, đumbir (svježi), grejp, grožđe (manje slatko), grožđe (kiselo), guava, bilje (lisnato zeleno), salata (lisnata zelena), salata (blijedo zelena), nektarine, naranče, breskve (manje slatke), breskve (slatke), kruške (manje slatke), grašak (svježi), grašak (manje slatki), krumpir (s kožom), bundeva (manje slatka), bundeva (slatka), maline, morska sol, tikva, jagode, slatki kukuruz (svježi), repa, ocat (jabučni)
Blago alkalne namirnice
- bademi, artičoke, Brussel klice, trešnje, kesteni (suhi), kokos (svježi), kravlje mlijeko i surutka (sirovo), krastavci, patlidžan, jaja, kozje mlijeko i surutka (sirova), med (sirovi), poriluk, margarin, gljive, neutralna maslac (svježi), ulja (osim maslinovog), masline (zrele), luk, kiseli krastavci (domaći), perad (bijelo meso), rotkvice (sirove), morska sol, sezam, soja (suha), soja sir, sojino mlijeko, začini, proklijala zrna, tofu, rajčica (manje slatka), rajčica (slatka, neslan), ocat, kvasac (prehrambene pahuljice), jogurt (obični)
Umjereno kisele namirnice
- adzuki, banane (zelene), ječam (raž), grah (zlatni), suhi kokos, fruktoza, borovnice, mekinje, maslac, žitarice (nerafinirane), sirevi, krekeri (nerafinirana raž), brusnice, kozje mlijeko, med (pasterizirani), kečap, bubreg, javorov sirup (neobrađeni), mlijeko (homogenizirano), melase, većina orašastog voća, senf, zob (raž), masline (kisele), tjestenina (integralna), tijesto, šljive, kokice (sa soli i / ili maslacom), krumpir, šljive, riža (basmati i smeđa), pšenica, sjeme (bundeve, soja sos, suncokret), pšenica (proklijala organska)
Iznimno kisele namirnice
- umjetna sladila, govedina, pivo, kruh, smeđi šećer, gazirana bezalkoholna pića, žitarice (rafinirane), čokolada, cigarete i duhan, kava, krema od brašna (nerafinirana), krema (s bijelim šećerom), jelen, lijekovi, riba, brašno (bijela pšenica), voćni sokovi sa šećerom, džem, žele, janjetina, likeri, javorov sirup (obrađen), tjestenina (bijela), kolači i torte od bijelog brašna, kiseli krastavci (trgovački), svinjetina, perad (tamno meso), šećer (bijeli), kuhinjska sol (rafinirana i ionizirana), čaj (crni), bijeli kruh, bijeli ocat (obrađen), hrana sa integralnom pšenicom, vino, jogurt (slatki)