Vitamini, minerali i dodaci prehrani za imunitet

Naš imunološki sustav neprestano je izložen različitim izazovima. Sezonske prehlade, različti toksini i patogeni iz okoliša, stresne životne situacije i loše prehrambene navike, samo su neki od faktora s kojima se naš imunološki sustav mora svakodnevno boriti.

Amanda Gaši, mag. nutr.
Vitamini, minerali i dodaci prehrani za imunitet

Naš imunološki sustav neprestano je izložen različitim izazovima. Sezonske prehlade, različti toksini i patogeni iz okoliša, stresne životne situacije i loše prehrambene navike, samo su neki od faktora s kojima se naš imunološki sustav mora svakodnevno boriti. Iz tog razloga, kako bismo očuvali naše zdravlje, potrebno je raditi na osnaživanju našeg imunološkog sustava. Imunitet je kompleksan sustav na koji može utjecati mnogo faktora, no poznato je kako su vitamini i minerali neophodni za održavanje i jačanje imunološkog sustava. U ovom članku istražit ćemo ulogu pojedinih vitamina, minerala i dodataka prehrani u podršci imunitetu te kako ih mudro integrirati u svakodnevnu rutinu radi očuvanja i unapređenja zdravlja.

Vitamini za imunitet

Na podizanje i održavanje jakog imuniteta utječe nekoliko vitamina, a to su vitamini A, D, E i C te vitamini B6 i B12. Važno je napomenuti da ovi vitamini ne djeluju izolirano, već djeluju s drugim hranjivim tvarima i tjelesnim procesima kako bi održali imunološki sustav u optimalnom stanju. Stoga je važno održavati uravnoteženu i raznoliku prehranu koja sadrži raznoliku paletu hranjivih tvari koje će osigurati optimalnu podršku imunitetu. U idućim paragrafima ćemo nešto više napisati o vitaminima A, D i C, s obzirom da je njihov utjecaj na imunitet najznačajniji.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans i kofaktor za obitelj biosintetskih i genskih regulacijskih enzima. Najbolji izvori vitamina C su camu camu, acerola, šipak, agrumi, kivi, jagode, papaja…  Vitamin C doprinosi imunološkoj obrani podržavajući razne stanične funkcije i urođenog i stečenog imuniteta.

Načini na koji vitamin C utječe na imunološki sustav su:

 • Vitamin C se nakuplja u fagocitnim stanicama, kao što su neutrofili te može poboljšati kemotaksu, fagocitozu, stvaranje reaktivnih kisikovih vrsta te u konačnici do ubijanja mikroba.
 • Utječe na epitelne barijere: poboljšava sintezu i stabilizaciju kolagena, sintezu lipida te diferencijaciju keratinocita
 • Vitamin C je potreban za apoptozu (staničnu smrt) i čišćenje istrošenog neutrofila s mjesta infekcije makrofagima, čime se smanjuje nekroza te potencijalno oštećenje tkiva.
 • Uloga vitamina C u limfocitima je manje jasna, ali se pokazalo da jest pojačava diferencijaciju i proliferaciju B i T limfocita, vjerojatno zbog svojih učinaka regulacije gena.
 • Utječe na medijatore upale: modulira sintezu citokina te smanjuje razine histamina
Vitamin C koji je odličan za izgradnju i jačanje imuniteta

Nedostatak vitamina C dovodi do slabljenja imuniteta i povećane osjetljivosti na infekcije. Zauzvrat, infekcije značajno utječu na razinu vitamina C zbog pojačane upale i zahtjeva metabolizma. Utjecaj vitamina C na imunitet potvrdile su i brojne studije. Meta-analiza je pokazala da je dnevna suplementacija 200 mg ili više vitamina C učinkovita u ublažavanju ozbiljnosti i trajanja prehlade te učestalosti prehlade. U drugoj meta-analizi koja uključila 3 kontrolirana klinička ispitivanja (koja su uključivala 79 djece i odraslih), učinkovitost vitamina C kao pojedinačne ili višestruke oralne doze tijekom različitih vremenskih razdoblja (1 g/dan tijekom 14 tjedana, 2 g/dan u dvije vremenske točke i 5 g/dan tijekom 2 tjedna), rezultati su također prikazali značajno smanjenje učestalosti i ozbiljnosti obične prehlade, umjerene i teške astme te osjetljivosti dišnih putova na histamin. Također, jedna studija je došla do rezultata kako nizak unos vitamina C, kao i nekih drugih nutrijenata (vitamin A, kalij, beta karoten) je značajno povezan s nastankom kronične opstruktivne plućne bolesti.

Vitamin D

Poznato je kako je vitamin D vrlo bitan za održavanje homeostaze kalcija i fosfora što je bitno za zdravlje kostiju, no osim toga vitamin D ima vrlo važnu funkciju u održavanju imunološkog sustava. Vitamin D se nalazi u namirnicama kao što su riba (tuna, skuša, srdela, bakalar, losos), rakovi, plodovi mora, goveđa jetra, žumanjak jajeta i neke vrste gljiva, a može se i sintetizirati u našoj koži izlaganjem kože suncu.

Vitamin D utječe na brojne stanice imunološkog sustava te na taj način može utjecati na regulaciju imunološkog odgovora, imati protuupalno i antimikrobno djelovanje te pružiti podršku respiratornom zdravlju te pomoći obrambenom mehanizmu tijela u borbi protiv autoimunih bolesti. Načini na koji vitamin D pomaže imunitetu su:

 • Inhibira proliferaciju B limfocita i blokira diferencijaciju B limfocita i izlučivanje imunoglobulina. Dodatno, potiskuje proliferaciju T limfocita. Nadalje, utječe na sazrijevanje T limfocita i olakšava indukciju stanica koje reguliraju T limfocite. Navedeni učinci rezultiraju smanjenom proizvodnjom upalnih citokina (IL-17 i IL-21) te povećanom proizvodnja protuupalnih citokina, kao što je IL-10.
 • Vitamin D djeluje na monocite i dendritičke stanice.Inhibira monocitnu proizvodnja upalnih citokina, kao što su IL-1, IL-6, IL-8, IL-12 i TNF-α. Osim toga, inhibira diferencijaciju i sazrijevanje dendritičkih stanica. Inhibicija dendritičkih stanica je izrazito bitna u kontekstu autoimunosti.

Jedna studija je došla do rezultata kako je suplementacija vitaminom D (100 µg) smanjila vjerojatnost infekcije respiratornog trakta. Nadalje, meta-analiza je pokazala kako suplementacija vitaminom D može dovesti do smanjene smrtnosti, potrebom za intenzivnom njegom te mehaničkom ventilacijom u oboljelih od COVIDA-19 te se smatra kao dobra pomoćna terapija u liječenju te bolesti. Nekoliko studija je prikazalo kako se niža razina vitamina D u serumu se povezuje s razvojem autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, autoimuni dijabetes tip 1 te reumatoidni artritis.

Kockice koje ispisuju vitamin D koji je važan za snažan imunitet

Vitamin A

Vitamin A je važan vitamin topljiv u mastima koji je esencijalan za brojne tjelesne funkcije, kao što su vid, razmnožavanje, embriogeneza i razvoj živčanog sustava. Osim toga, izrazito je bitan i za snagu imunološkog sustava. Retinoična kiselina, biološki aktivni oblik vitamina A, igra ključnu ulogu u razvoju i regulaciji imunološkog sustava.

Retinoična kiselina utječe na imunitet na nekoliko načina:

 • Potiče migraciju T limfocita te kontrolira regulatorne T limfocite i održava njihovu homeostazu
 • Inhibira razvoj proupalnih stanica
 • Povećava razine antitijela – imunoglobulina (IgG, IgM i IgA) u serumu, čime se poboljšava humoralni imunitet
 • Može smanjiti razine imunoglobulina E (IgE), što može smanjiti odgovor preosjetljivosti koji je prisutan u većini autoimunih bolesti

Revijalni rad je prikazao kako klinička ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina A smanjuje morbiditet i mortalitet kod raznih zaraznih bolesti, kao što su ospice, dijareja, upala pluća povezana s ospicama, infekcija HIV-om te malarija.  Studija iz 2021. godine je utvrdila kako je suplementacija vitaminom A  (20 IU/g kroz 15 dana) pozitivno utjecala na imunosni odgovor kod osoba s astmom i alergijskim rinitisom te je zaključila kako bi suplementacija vitaminom A bila korisna za one koji pate od tih bolesti. Druga studija je došla do rezultata kako suplementacija vitaminom A smanjuje proupalni, a povećava protuupalni imunosni odgovor za vrijeme trudnoće i laktacije te se smatra dobrim dodatkom prehrani u to doba ukoliko postoji deficit tog vitamina. U svakom slučaju, evidentno je da vitamin A ima značajnu funkciju u podizanju imuniteta kod različitih populacija.

Minerali za imunitet

Baš kao i neki vitamini, pojedini minerali također mogu utjecati na imunološku funkciju te mogu pomoći u jačanju imuniteta. Svojim utjecajem na imunološku funkciju ističu se cink, selen i bakar, o kojima ćemo više napisati u nastavku.

Cink

Cink je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama u tijelu, uključujući podršku imunološkom sustavu, rast i razvoj, sintezu proteina, reprodukciju, zacjeljivanje rana… Izvori cinka uključuju meso, plodove mora, orašaste plodove, sjemenke, mliječne proizvode i cjelovite žitarice, a u slučaju deficita cinka te kod sportaša i trudnica zbog povećanih potreba za cinkom, korisna je i suplementacija ovim mineralom.

Cink na imunitet djeluje na nekoliko načina:

 • Ključan za normalan razvoj i funkciju stanica koje posreduju urođenom imunitetu, neutrofila i NK stanica (stanice prirodne ubojice).
 • Deficit cinka utječe na fagocitozu, uništavanje unutarstaničnih organizama te proizvodnju citokina, kao i na makrofage
 • Nedostatak cinka nepovoljno utječe na rast i funkciju T i B limfocita
Pšenica i druge žitarice bogate cinskom koji je važan za imunitet

Niska razina cinka povezana je s oslabljenim imunološkim sustavom i lošom prognozom kod raznih bolesti kao što su prehlada, sepsa, malarija i druge bolesti, a smatra se kako suplementacija cinkom može biti korisna kod infekcija donjeg dišnog trakta, proljeva, upale pluća ili obične prehlade. Brojne studije su potvrdile djelovanje cinka na jačanje imuniteta. Jedna studija je zaključila kako je suplementacija cinkom kroz period od 8 dana dovela do smanjenja trajanja prehlade, kao i slabijih simptoma prehlade (ponajviše kašlja, glavobolje te začepljenja nosa). Druga studija je utvrdila kako je suplementacija cinkom (15 mg) i vitaminom A (5000 IU) poboljšala učinak lijekova protiv tuberkuloze nakon 2 mjeseca korištenja.  Nadalje, studija je promatrala kako suplementacija cinkom u kombinaciji s antibiotikom utječe na prevenciju COVID-a 19. Otkrili su kako je grupa ispitanika koja je primala cink i antibiotik imala značajno manju pojavnost COVID-a 19, u odnosu na one koji nisu primali cink.

Selen

Selen je bitan mikronutrijent koji se pohranjuje u različitim organima u organizmu: štitnjači, mišićima, jetri, bubrezima te ženskim i muškim spolnim žlijezdama. Glavni izvori selena u hrani su meso i mesni proizvodi, riba, plodovi mora, cjelovite žitarice, a najveći sadržaj selena pronađen je u brazilskim oraščićima. Selen utječe na imunološku funkciju na nekoliko načina:

 • Selen utječe i na prirodni, “neprilagođeni” i na stečeni, “prilagođeni” imunološki sustav
 • T i B limfociti kojima nedostaje selena manje su sposobni proliferirati kao odgovor na mitogen, a u makrofagima, sinteza leukotriena B4, što je bitno za kemotaksiju neutrofila, je oštećena ovim deficitom.
 • Humoralni sustav također je pogođen nedostatkom selena, primjerice, razine imunoglobulina G i M (IgG i IgM) smanjene su kod ljudi koji imaju deficit selena
 • Manjak selena dovodi do slabijeg imunološkog odgovora
 • Adekvatan unos selena je važan za protuupalni odgovor organizma
 • U endotelijalnim stanicama astmatičara, postoji izražen nedostatak selena koji rezultira povećanom ekspresijom molekula za adheziju, što uzrokuje veće prianjanje neutrofila.

Jedna studija je došla do rezultata kako je suplementacija s 200 µg selena denvno kroz 10 tjedana dovela do smanjenja upalnih markera te do povećanja kvalitete života u osoba sa ulceroznim kolitisom. Druga studija je prikazala kako je suplementacija selenom (200 µg dnevno) tijekom terapije raka vrata i glave rezultirala značajno poboljšanim imunološkim odgovorom, što se odražavalo u sposobnosti limfocita pacijenta da reagiraju na stimulaciju mitogenom, da generiraju citotoksične limfocite i da unište tumorske stanice. Poboljšana responsivnost bila je vidljiva tijekom terapije i nakon završetka terapije. Revijalni rad iz 2015. godine je zaključio kako suplementacija selenom može biti korisna pomoćna terapija te ojačati imunitet osoba s influenzom, tuberkulozom i hepatitisom C.

Bakar

Bakar je esencijalni element koji se u organizmu nalazi u tragovima, a promjene u razinama bakra često ukazuju na bolesno stanje. Utjecaj bakra na imunitet promatra se od prošlog stoljeća, a smatra se da nedostatak bakra značajno utječe na razvoj i funkciju imunološkog sustava.

Mrkva, bademi, lisnato povrće i druge namirnice bogate bakrom koji je važan za izgradnju jakog imunosnog sustava

Nedostatak bakar utječe na imunološki sustav na slijedeće načine:

 • Dolazi do povećane osjetljivosti na razne patogene
 • Dolazi do smanjenog broja i slabije funkcije neutrofila
 • Smanjena je antibakterijska aktivnost makrofaga
 • Smanjena je sposobnost B limfocita za proizvodnju antitijela i smanjenom funkcijom citotoksičnih T limfocita i pomoćnih T limfocita

Dodaci prehrani za imunitet

U prethodnim poglavljima smo se uvjerili kako je utjecaj vitamina i minerala na imunitet evidentan. Različiti vitamini i minerali na različite načine poboljšavaju imunološku funkciju našeg organizma te ih je upravo zato potrebno uzimati u kombinaciji. Osim toga, vitamini i minerali djeluju sinergistički jedni s drugima, ali i sa nekim drugim tvarima koje mogu poboljšati imunitet (kao što su npr. beta glukan, arabinogalaktan, kurkumin i piperin). Iz tog razloga je često bolje uzimati dodatke prehrani koji sadrže više sastojaka koji će djelovati sinergistički i ostvariti bolji učinak nego pojedini vitamin ili mineral.

Hug Your Life se za vaš imunitet pobrinuo s razvojem nekoliko proizvoda, a to su: Beta Glucan Complex, ImmunoGalactan, Vitamin D3 Natural Complex, Cink Chelate Complex, Natures MultiVitamins, Super C Antioksidant

Beta Glucan Complex

Beta Glucan Complex jedinstveni je proizvod koji sadrži beta-glukan, Curcumin C3 Complex®, suhi ekstrakt lista masline te vitamine C i D, kao i folnu kiselinu, cink i selen. Svi sastojci djeluju sinergistički i djeluju kao jako sredstvo za podizanje imuniteta.

 • Beta glucan
  • potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita. Aktivira makrofage – stanice koje potiču imunološku aktivnost.
 • Curcumin C3 Complex®
  • patentirani kurkumin koji je trenutno klinički najispitivaniji kurkumin brand na tržištu
  • Ima jako protuupalno djelovanje, antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko djelovanje, podržava zdrav imunološki sustav te inhibira destruktivne enzime u zglobovima i tkivima
 • Suhi ekstrakt lista masline
  • izvrstan je izvor polifenolnih, biološki aktivnih spojeva u koju se ubraja i oleuropein – najaktivniji ljekoviti spoj iz lista masline uz koji se veže terapeutsko djelovanje à jačanje imunološkog sustava
 • Vitamin C, vitamin D3, folna kiselina, cink i selen sinergistički djeluju na podizanje imuniteta

Beta Glucan Complex se preporučuje kod osoba sa slabim imunitetom, sklonim čestim infekcijama.

ImmunoGalaktan

ImmunoGalaktan sadrži sinergijsko djelovanje djelatnih tvari prirodnog podrijetla – stablo ariša (prirodni izvor arabinogalaktana), beta 1,3/1,6 glukan iz kvasca, korijen kozlinca, reishi gljive (prirodni izvori polisaharida), rizom sibirskog ginsenga, vitamin D3 te minerale cink, bakar i selen. Ono što ovaj proizvod čini posebnim je kompatibilnost arabinogalaktana i beta glukana koji čine prirodan štit protiv vanjskih čimbenika.

Kliničke studije su pokazale kako se korištenjem arabinogalaktana smanjuje mogućnost pojave simptoma prehlade te se jača imunološka funkcija organizma jer se stimuliraju imunološke stanice. S druge strane, beta glukan stimulira prirodne NK stanice (stanice ubojice) i makrofage te potiče izlučivanje protuupalnih citokina. Nadalje, sinergija vitamina D3 te dodanih minerala, dodatno pospješuje rad imunološkog sustava.

ImmunoGalaktan je namijenjen osobama koje imaju sklonost prema infekcijama i prehladama te žele na prirodan način ojačati svoj imunitet.

NATURE’S MultiVitamin’s

NATURE’S MultiVitamins spaja najbolje iz prirode. Bogat je prirodnim izvorima vitamina iz pomno biranih biljaka koji djeluju blagotvorno na cijeli organizam. Koristeći prirodne dodatke prehrani dobivene iz ekstrakata biljaka u naše tijelo unosimo cjelovite kombinacije vitamina koje pružaju optimalnu iskoristivost, a ovaj proizvodi sadrži sinergiju čak 20 biljaka i 13 vitamina!

NATURE’S MultiVitamins sadrži vitamine:

 • VITAMINI A, B6, B12, C, D3, FOLNA KISELINA – doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava
 • VITAMINI B1, B2, B3, B6, B12, C, BIOTIN, PANTOTENSKA KISELINA – doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije
 • VITAMINI B2, B3, B6, B12, C, PANTOTENSKA KISELINA – doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
 • VITAMINI C, E, B2 – doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa

NATURE’s MultiVitamin’s je namijenjen osobama koje su sklone prehladi i infekcijama te onima koji žele svakodnevno konzumirati prirodnu vitaminsku bombu te na taj način nadoknaditi manjak pojedinih vitamina.

Super C Antioksidant

Hug Your Life Super C Antioksidant prednosti proizvoda

Super C Antioksidant je kombinacija vitamina C i antioksidanata. Sadrži kombinaciju čak 4 supervoća: camu camu i acerola, koji su izvrsni izvori prirodnog C vitamina te aronija i acai koji su bogati korisnim antioksidansima.

Iako su prirodan i sintetski vitamin C jednaki po kemijskoj strukturi i funkcijama, konzumacija prirodnog vitamina C smatra se poželjnijim izborom. Razlog tomu je istodobna sinergija mnogih drugih nutrijenata i fitokemikalija koje će dodatno doprinijeti zdravstvenoj dobrobiti. Također, određene su studije pokazale da se prirodan proizvod s vitaminom C, koji sadrži i bioflavonoide, lakše i bolje apsorbira nego sintetski vitamin C.

Vitamin C:

 • Doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava
 • Doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
 • Doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
 • Štiti stanice od oksidativnog stresa
 • Povećava apsorpciju željeza
 • Doprinosi stvaranju kolagena

Super C Antioksidant je namijenjen:

 • Osobama koje imaju oslabljen imunološki sustav
 • Pušačima – pušenje može povećati potrebu organizma za vitaminom C
 • Sportašima – Intenzivna tjelesna aktivnost može povećati potrebu za vitaminom C i antioksidansima zbog povećane proizvodnje slobodnih radikala
 • Svima koji žele redovito koristiti dodatke prehrani na prirodnoj bazi

Cink Chelate Complex

Benefiti Cink Chelate Complex proizvoda brenda Hug Your Life

Cink Chelate Complex sadrži kombinaciju 4 visoko apsorbirajućih oblika cink kelata dnevne doze od 15 mg (150% preporučenog dnevnog unosa) čime se postiže njegova maksimalna bioraspoloživost. Uz više različitih keliranih oblika cinka, svaka kapsula sadrži i kombinaciju djelatnih tvari prirodnog porijekla – ekstrakt ploda šipka (prirodni izvor vitamina C), ekstrakt shiitake gljiva i ekstrakt alge chlorelle (prirodni izvori minerala cinka).

Cink Chelate Complex sadrži:

 • CINK I VITAMIN C: doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa
 • VITAMIN C: doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj funkciji živčanog sustava

Namijenjen je osobama:

 • imaju oslabljen imunološki odgovor
 • osjećaju kronični umor i iscrpljenost
 • žele smanjiti broj negativnih učinaka slobodnih radikala
 • žele redovito koristiti dodatke prehrani na prirodnoj bazi

Vitamin D3 Natural Complex

Hug Your Life Vitamin D3 Natural Complex prednosti proizvoda

Vitamin D3 Natural Complex je dodatak prehrani koji se uz vitamin D3 (kolekalciferol) bazira i na kombinaciji 4 djelatnih tvari prirodnog porijekla, u visokoj dnevnoj dozi od čak 2000 IU (50 µg = 1000% PU). Proizvod je dodatno obogaćen ekstraktima islandskog lišaja, shiitake gljivama, spirulinom i lucernom što će osigurati jači imunološki odgovor organizma.

 • Islandski lišaj:
  • Simbiotska zajednica gljiva i algi bogata vitaminom D (do 87 μg/100 g). Sadrži tvari poput pektina, vitamina B kompleksa, provitamina A i usninsku kiselinu te se smatra biljnim antibiotikom
 • Shiitake gljive
  • Jedne su od najboljih prirodnih izvora vitamina D. Samo 5g shiitake gljive, koliko iznosi preporučena dnevna doza, sadrži čak 24 μg vitamina D. Smatra se kako shiitake gljive sudjeluju u poboljšanju imunološke obrane organizma i imaju snažno protuupalno djelovanje
 • Alga spirulina
  • Sadrži niz bitnih hranjivih tvari: proteinski kompleks koji je gotovo 95% iskoristiv u ljudskom organizmu, vitamin D, beta karoten te klorofil i fikocijanin
  • Pokazalo se da pomaže u popravku oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima
 • Alfalfa (lucerna)
  • Dugogodišnja biljka koja sadrži duboki korijen koji može narasti i preko 9 metara pa na taj način crpi rijetke i bogate minerale koji većini biljaka nisu dostupni.
  • Bogata je proteinima, kalcijem i drugim mineralima te vitaminima D, B, C, E i K.
  • Sadrži značajne količine izoflavona – glavni oblik fitoestrogena.

Vitamin D3:

 • Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
 • Doprinosi normalnoj funkciji mišića
 • Doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalnih zubi

Vitamin D3 Natural Complex je namijenjen osobama koje:

 • Imaju oslabljen imunološki odgovor
 • Ne borave dovoljno vremena na suncu
 • Žele poboljšati kvalitetu kostiju, zubi i održati zdravlje mišića
 • Žele redovito koristiti dodatke prehrani na prirodnoj bazi

IZVORI:

Aranow C. (2011). Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine : the official publication of the American Federation for Clinical Research. 59(6). 881–886.

Arthur, J.R., McKenzie, R.C., Beckett, G.J. (2003) Selenium in the immune system. The Journal of Nutrition. 133(5). 1457S-1459S

Bergman, P., Norlin, A.C., Hansen, S., Björkhem-Bergman, L. (2015). Vitamin D supplementation to patients with frequent respiratory tract infections: a post hoc analysis of a randomized and placebo-controlled trial. BMC research notes. 8. 391.

Carr, A.C., Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 9(11). 1211.

Cox, S.E., Arthur, P., Kirkwood, B.R., Yeboah-Antwi, K., Riley, E.M. (2006). Vitamin A supplementation increases ratios of proinflammatory to anti-inflammatory cytokine responses in pregnancy and lactation. Clinical and experimental immunology. 144(3). 392–400.

Feng, L., Sun, F., Chen, Y., Athari, S.S., Chen, X. (2021). Studying the Effects of Vitamin A on the Severity of Allergic Rhinitis and Asthma. Iranian journal of allergy, asthma, and immunology. 20(6). 648–692.

Hemilä H. (2013). Vitamin C and common cold-induced asthma: a systematic review and statistical analysis. Allergy, asthma, and clinical immunology : official journal of the Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology. 9(1). 46.

Hemilä, H., Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane database of systematic reviews. 2013(1). CD000980.

Huang, Z., Liu, Y., Qi, G., Brand, D., Zheng, S.G. (2018). Role of Vitamin A in the Immune System. Journal of clinical medicine. 7(9). 258.

Karyadi, E., West, C.E., Schultink, W., Nelwan, R.H., Gross, R., Amin, Z., Dolmans, W.M., Schlebusch, H., van der Meer, J.W. (2002). A double-blind, placebo-controlled study of vitamin A and zinc supplementation in persons with tuberculosis in Indonesia: effects on clinical response and nutritional status. The American journal of clinical nutrition. 75(4). 720–727.

Khazdouz, M., Daryani, N.E., Cheraghpour, M., Alborzi, F., Hasani, M., Ghavami, S.B., Shidfar, F. (2023). The effect of selenium supplementation on disease activity and immune-inflammatory biomarkers in patients with mild-to-moderate ulcerative colitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. European journal of nutrition. 62(8). 3125–3134

Kiremidjian-Schumacher, L., Roy, M., Glickman, R., Schneider, K., Rothstein, S., Cooper, J., Hochster, H., Kim, M., Newman, R. (2000). Selenium and immunocompetence in patients with head and neck cancer. Biological trace element research. 73(2). 97–111

Littorin, B., Blom, P., Schölin, A., Arnqvist, H.J., Blohmé, G., Bolinder, J., Ekbom-Schnell, A., Eriksson, J. W., Gudbjörnsdottir, S., Nyström, L., Ostman, J., Sundkvist, G. (2006). Lower levels of plasma 25-hydroxyvitamin D among young adults at diagnosis of autoimmune type 1 diabetes compared with control subjects: results from the nationwide Diabetes Incidence Study in Sweden (DISS). Diabetologia. 49(2). 2847–2852.

Merlino, L.A., Curtis, J., Mikuls, T.R., Cerhan, J.R., Criswell, L.A., Saag, K.G. (2004). Vitamin D intake is inversely associated with rheumatoid arthritis: results from the Iowa Women’s Health Study. Arthritis and rheumatism. 50(1). 72–77.

Mossad, S.B., Macknin, M.L., Medendorp, S.V., Mason, P. (1996). Zinc gluconate lozenges for treating the common cold. A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Annals of internal medicine. 125(2). 81–88.

Munger, K.L., Levin, L.I., Hollis, B. W., Howard, N.S., Ascherio, A. (2006). Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. The Journal of the American Medical Association. 296(23). 2832–2838.

Park, H.J., Byun, M.K., Kim, H.J., Kim, J.Y., Kim, Y.I., Yoo, K.H., Chun, E.M., Jung, J.Y., Lee, S.H., Ahn, C.M. (2016). Dietary vitamin C intake protects against COPD: the Korea National Health and Nutrition Examination Survey in 2012. International journal of chronic obstructive pulmonary disease. 11. 2721–2728.

Prasad A. S. (2008). Zinc in human health: effect of zinc on immune cells. Molecular medicine. 14(5-6). 353–357.

Shah, K., Varna, V.P., Sharma, U., Mavalankar, D. (2022). Does vitamin D supplementation reduce COVID-19 severity?: a systematic review. QJM : monthly journal of the Association of Physicians. 115(10). 665–672.

Stambouli, N., Driss, A., Gargouri, F., Bahrini, K., Arfaoui, B., Abid, R., Taamallah, K., Hannachi, S., Boughariou, S., Rebai, A., Naas, I., Ghanem, M., Ammar, H., Aichaouia, C., Harrathi, A., Yousfi, M.A., Battikh, R., Moussa, M. B., Razgallah, R., Ferjani, M. (2022). COVID-19 prophylaxis with doxycycline and zinc in health care workers: a prospective, randomized, double-blind clinical trial. International journal of infectious diseases. 122.  553–558.

Steinbrenner, H., Al-Quraishy, S., Dkhil, M. A., Wunderlich, F., Sies, H. (2015). Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Advances in nutrition. 6(1). 73–82.

Amanda Gaši, mag. nutr.

Magistra nutricionizma iz Zagreba, diplomirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. U svojem radu, cilj joj je ljudima približiti ideju o fleksibilnoj, ali zdravoj i pravilnoj prehrani te se baviti znanstvenim i istraživačkim radom. Poseban interes razvila je za dodatke prehrani kao ekstenzije pravilnoj prehrani te za njihov dodatan doprinos zdravlju. Osim pravilne prehrane, Amanda uživa i u ostalim aspektima zdravog života, posebice u rekreativnom bavljenju odbojkom i trčanjem!

Članci autora

S našeg bloga

Povezani članci

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 20% popusta na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.