Dodaci prehrani za održavanje normalne funkcije zglobova i hrskavice

Naučite kako pravilna briga o zglobovima može smanjiti bol i poboljšati pokretljivost.

mag.nutr. Nenad Bratković
mag. nutr. Nenad Bratković

Biomehanika čovjeka u središtu je modernog pristupa u očuvanju zdravlja te prevenciji i liječenju bolesti, naročito lokomotornog sustava. U središtu je moderne kineziterapije i fizioterapije proučavanje učinka centralnog živčanog sustava na cjelokupan lokomotorni aparat. Osim mišićnog i koštanog sustava, vezivno je tkivo, a ponajprije zglobovi česti razlog smanjene pokretljivosti, narušene kvalitete života te nemogućnosti ostvarivanja potencijala u životu, ali i sportskoj karijeri. Upravo su sportaši, zajedno s tjelesno aktivnijim pojedincima te osobama treće životne dobi najpogođenije skupine pacijenata s bolovima u zglobovima. Sportaši su izloženi ozljedama zglobova uglavnom uslijed snažnih mehaničkih opterećenja te nesrazmjera upalnih procesa i oporavka.  Kod većine ostalih pacijenata uzroci bioloških patoloških promjena zglobova su urođeni genetski biološki obrasci, autoimuni procesi te primarne nezarazne kronične upalne bolesti kao što je debljina.

Dok su općoj populaciji preventivnim akcijama već ipak poznate i često istaknute mjere očuvanja koštanog sustava, čini se da se o zglobovima i vezivnom tkivu počinje razgovarati tek kada se pojave kronične ili akutne zdravstvene smetnje i bolesti. Prvi su simptomi oštećenja ili bolesti zglobova: crvenilo, naoticanje i bolnost zglobova, topli (ugrijani) zglobovi, ukrućenost i slabost zglobova ili pak njihovo „škljocanje“. U konačnici može doći do gubitka raspona pokreta i šepanja.

Najznačajnije skupine pacijenata s kroničnim bolestima zglobova su pacijenti s dijagnozom artritisa, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Zbog nuspojava koje iskazuju nesteroidni protuupalni lijekovi, većina tih pacijenata je pri terapiji bolesti u potrazi za dodatnom intervencijom i primjenom sigurnih dodataka prehrani – vjerojatno najraširenijim oblikom samopomoći u moderno vrijeme.

Bolesti zglobova

Artralgija (Bolovi u zglobovima) je signal upalnih procesa u zglobovima i vezivnom tkivu. Ona može biti uzrokovana mehaničkim podražajem i opterećenjem ili pak intrinzičnim patološkim procesima koji zahvaćaju ligamente, burse i tetive koji okružuju zglobove. Ozljeda može zahvatiti i ono vezivno tkivo koje je unutar samog zgloba.

Muškarac trči u prirodi i uhvatio se za koljeno jer ima upalu zglobova

Pojam artritisa označava više od 100 različitih patoloških stanja (npr. degenerativni i upalni artritis), koji zahvaćaju zglobove i ostale dijelove tijela. U konačnom ishodu, artritis je uzrok invalidnosti i značajan čimbenik ograničene pokretljivosti kod više od 19 milijuna ljudi.

Osteoartritis (artroza) je sporonapredujuća bolest zglobova, a ujedno i najčešća koja se može pojaviti na bilo kojoj zglobnoj hrskavici. No najznačajnije se pojavljuje na zglobovima ruke, kralješnice te kuka, koljena i stopala. Rezultira s ukrućenošću i naotečenošću zglobova, boli te ograničenošću u pokretu zglobova. Valja istaknuti kako je ova bolest jedan od najčešćih uzroka kronične radne nesposobnosti.

Reumatoidni artritis je najčešća upalna autoimuna bolest zglobova koja se ispoljava najčešće s bolovima, i simetričnom naotečenošću malih zglobova ruku i stopala, ali i drugih sinovijalnih struktura. Pritom se mogu javiti i ostali simptomi gubitka tjelesne mase, umora, i opće slabosti. Katkada se javlja i vaskulitis. Nažalost, ova bolest je često progresivna i zahvaća ostale zglobove sa svojstvenim destruktivnim procesima koji završavaju nepovratnim erozijama kosti te strukturalno oštećenim i deformiranim zglobovima s dugoročnim bolovima i smanjenom pokretljivošću.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Najčešće primijenjivani lijekovi i prvi terapijski izbor kod bolesti zglobova su nesteroidni protuupalni lijekovi, kao što su inhibitori ciklooksigenaze 2 (COX-2) . Poznate su, međutim nuspojave kontinuiranog uzimanja ovih lijekova, od kojih se ističe i povećana propusnost crijeva te erozivan učinak nekih lijekova na sluznicu probavnog trakta. Imajući u vidu doseg djelovanja, pacijenti, a i ljekarnici skloni su radije preporučiti dodatke prehrani s kontroliranim podrijetlom i poznatim mehanizmom djelovanja i s ograničenim potencijalnim nuspojavama.

Dodaci prehrani

U vrlo opsežnom ljekarničkom asortimanu dodataka prehrani, postoje proizvodi koji iz raznih razloga imaju određenu sezonalnost. Uoči ljeta pacijenti su usmjereni na estetiku, i više su osviješteni u pogledu redukcije prekomjerne tjelesne mase, zimi su pak najtraženiji dodaci prehrani za modulaciju imunosnog odgovora kao i oni za zdravlje respiratornog sustava. Dok su razlozi za ovakvu određenu popularnost više-manje opravdani,  dodaci prehrani čija popularnost nije diktirana razdobljem već objektivnim stanjima tijekom čitave godine svakako su i oni  koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova i hrskavice.

Porijeklo sirovina

Mnogi pacijenti dolaskom u ljekarnu iz objektivnih ili subjektivnih razloga inzistiraju na informaciji o podrijetlu sastojaka, odnosno sirovine koja se nalazi u formulaciji proizvoda. Pritom pacijenti ne moraju biti izrijekom vegani, već štoviše, sve je više pacijenata koji su fleksibilni u svojem prehrambenom odabiru, no jasno stavljaju naglasak na kontrolirano podrijetlo hrane i dodataka prehrane koje unose. Stoga se u formulaciji modernih pripravaka dodataka prehrani sve više pažnje polaže i na podrijetlo sirovine, naravno uz pristup koji jamči dobro formuliran proizvod s aktivnim sastojcima s jasno poznatim mehanizmom djelovanja.

Standardizacija ekstrakata na aktivne djelatne tvari

U ne tako daleka vremena, i na našem tržištu dodataka prehrani većinom su se mogli naći dodaci prehrani koji su sadržavali razne biljne i druge tvari bez poznatih standardiziranih potencijalno djelatnih tvari. Neovisno o primjeni i razlogu uzimanja danas ljekarnici, a sve više i pacijenti zahtijevaju nutraceutik i fitofarmaceutik s jasno identificiranom djelatnom tvari u standardiziranoj koncentraciji.

Pregled nekih biljnih vrsta i sastojaka koji se koriste pri formulaciji dodataka prehrani za zglobove i hrskavice

Cjelokupni izbor dodataka prehrani koji djeluju blagotvorno na zglobove, mogao bi se iskazati kroz tri osnovna i za zdravlje zglobova ključna mehanizma.

– sudjeluju u medijaciji boli

– sudjeluju u reparacijskim procesima strukturalnih oštećenja

– sudjeluju u modulaciji upalnih procesa

 

Ekstrakt smole indijskog tamjanovca (Boswellia serrata)

Bočica s ekstraktom smole indijskog tamjanovca koji može medijacijski djelovati na smanjenje upale

Još su rane studije sredinom 1980-ih godina ukazivale na potencijal ekstrakta smole indijskog tamjanovca, biljne vrste možda poznatije po originalnom nazivu Boswellia serrata.  Primarna djelatna tvar su bosvelične kiseline, skupine organskih kiselina koje djeluju inhibitorno na transkripcijski faktor NF-kappaB, na 5-lipoksigenazu i na produkciju leukotriena. Od bosveličnih kiselina farmakološki je najaktivnija 3-acetil-11-keto-beta-bosvelična kiselina (AKBA). AKBA djeluje na enzimsku aktivnost poznatog enzima ciklooksigenaze-1 (COX-1) pa stoga može medijacijski djelovati na smanjenje upale.  U studijama je pokazana relativno slaba farmakološka bioraspoloživost bosveličnih kiselina, pa bi stoga bilo uputno u formulacijama dodataka prehrani i budućim studijama primjenjivati sinergističke tvari, tzv. biokatalizatore ili koristiti neki drugi pristup. Na modelu animalnih studija kod eksperimentalnih životinja kod kojih je induciran artritis, primjenom bosvelične kiseline pronađen je inhibitorni učinak na leukocite i značajno smanjena koncentracija upalnih medijatora (IL-1β, IL-6, TNF-α, IFN-γ i PGE2) te povećana koncentracija IL-10. Prve kliničke studije  sugerirale su učinkovitost kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa. Novije kliničke studije pokazale su kako je kombinacija ekstrakata Boswellie serrate i Curcume longe na 54 ispitanika, u dozi od dva puta dnevno po 500mg bila učinkovitija nego primjena selektivnog COX-2 inhibitora celecoxiba u doui od 100mg dva puta dnevno bez primijećene toksičnosti.

Glukozamin-sulfat

Glukozamin sulfat kao najprimjenjivaniji dodatak prehrani za terapiju osteoartritisa

Smatra se najprimjenjivanijim dodatkom prehrani za terapiju osteoartritisa. In vitro  studije ukazuju da glukozamin može potaknuti sinovijalnu produkciju hijaluronske kiseline te imati antioksidativno djelovanje na kondrocite kroz učinke genske ekspresije na inducibilnu sintazu dušičnog oksida.

Blagotvorni učinak glukozamina na zdravlje zglobova rezultat je višestrukog mehanizma djelovanja, a jedan od mehanizama uključuje povoljno djelovanje na kapilarnu propusnost (K trans) kod pacijenata s degeneracijom patele, i to nakon 6 mjeseci primjene.

Metilsufonilmetan (MSM)

Metilsufonilmetan kao molekula koja ima protuupalno djelovanje, antiaterosklerotično djelovanje i kemopreventivna svojstva.

Ova organosumporna molekula prirodno je prisutna u tijelu čovjeka u cerebrospinalnoj tekućini, plazmi. Značajan je donor biološki dostupnog sumpora u mnogim biokemijskim reakcijama, pri stvaranju novih tkiva zglobnih sveza i mišića. Smatra se da MSM posjeduje kemopreventivna svojstva, protuupalno djelovanje, neutralizacijsko djelovanje na reaktivne kisikove vrste, antiaterosklerotično djelovanje, i inhibicijsko djelovanje na sintezu prostaciklina 2 (PGI2).

Neki od kliničkih studija koristili su model od 120 ispitanika, pri čemu je eksperimentalna skupina primjenjivala 5 grama MSM-a te ili 7,2 mg bosvelične kiselina ili 1500 mg glukozamin sulfata. Kombinacija MSM-a i bosvelične kiseline pokazala se učinkovitijom u usporedbi s klasičnim pristupom primjene isključivo glukozamin sulfata.

Vitamini, biljni i drugi djelatni sastojci u strategiji suplementacije

Staklena bočica iz koje ispadaju kapsule s vitaminima i mineralima. U pozadini se nalazi voće i povrće

Nekontrolirani upalni procesi u podlozi su bolova i kroničnih bolesti zglobova. No upalni proces sam po sebi je normalni fiziološki odgovor i nipošto ne smije biti zaustavljan. Problem je u prekomjernoj inflamaciji i nesrazmjeru upale i protuupale. To je važno istaknuti budući da su na tržištu dodataka prehrani u SAD-u postojali dodaci prehrani koji su se reklamirali kao oni koji zaustavljaju upalu. Američka FDA pritom je zauzela stav, koji su prihvatili i odgovorni proizvođači dodataka prehrani. Dakle, bit primjene dodataka prehrani koji djeluju blagotvorno na zglobove nipošto nije u zaustavljajućem učinku na imunoinflamacijske procese već u njihovom modulacijskom učinku na ovakve procese.

Omega-3 masne kiseline

Losos, avokado, masline, maslinovo ulje, chia sjemenke, orah, kikiriki, pistacije kao namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Katkada popularno nazivane vitaminom F, ove su dugolančane masne kiseline jedne od najznačajnijih i najpotentnijih protuupalnih agenasa u hrani, ali prije svega u koncentriranim dodacima prehrani. Još je 2012 godine napravljen pregledni rad znanstvene literature koji je zaključio kako su EPA i DHA, dugolančane višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja i morske hrane umjereno korisne u olakšavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Ispitanici u mnogim studijama u ovom preglednom radu ustvrdili su da su tijekom razdoblja uzimanja omega-3 masnih kiselina imali kraća razdoblja jutarnje ukočenosti i naoticanja zglobova i bolova i manje potrebe za protuupalnim lijekovima.

Kurkumin (Curcuma longa)

Zdjelia s prahom kurkume i korijen kurkume kao biološka aktivna tvar koja smanjuje upalne procese

Rizoma kurkume tradicionalno se koristi u indijskoj i tradicionalnoj medicini s ciljem smanjenja upalnih procesa. Kurkumin, već poznata biološki aktivna tvar modulira ključna molekularna mjesta koja reguliraju upalu uključujući COX-2, 5-LOX, transkripcijske faktore, citokine, receptore i molekule adhezije za staničnu površinu. U nekim se studijama pokazalo kako kurkumin može produljiti performanse hodanja, kao i na cjelokupan inflamatorni status, što je bilo mjerljivo kroz parametar CRP (C-reaktivni protein).
Nasumična, dvostruko slijepa i placebom kontrolirana studija na 40 ispitanika s dijagnozom osteoartritisa koljena objavljena 2014.godine u kojoj je primjenjena doza 1.500 mg patentiranog kurkumina u raspodijeljene tri doze tijekom 6 tjedana. U toj kombinaciji primjenjivao se piperin kao sinergijski biokatalizator kinetike kurkuminoida. Ispitna skupina od 19 dobrovoljaca s blagim do srednje osteoartritičnim promjenama koljena iskazala je značajno poboljšanje, mjerljivo kroz standardiziranu WOMAC, VAS i LPFI ljestvicu u odnosu na 21 ispitanika u placebo grupi.

Prolin

Prikaz aminokiseline prolina koja je čest sastav dodacima prehrani za pomoć kod upale zglobova

Neesencijalna aminokiselina koja zajedno s vitaminom C sudjeluje u procesu hidroksilacije prolina, biokemijskom procesu esencijalnom za kolagen. Rijetko kada se ciljano dodaje u formulaciji dodataka prehrani, no često je sastavni dio aminokiselinskog premiksa u sportskim dodacima prehrani.

Zaključak

Čini se kako pravilan pristup samopomoći i liječenju poremećaja zdravlja zglobova ne uključuje, do sada često primjenjivanu strategiju samo jedne biološki aktivne komponente, već više biološki aktivnih tvari različitih mehanizama djelovanja. Pri primjeni takvih strategija i intervencija suplementacijom važno je osigurati protuupalno djelovanje, modulaciju medijatora upale, ali i podršku regeneraciji strukturalno oštećenog tkiva.

LITERATURA:

Sharma ML, Bani S, Singh GB. Anti-arthritic activity of boswellic acids in bovine serum albumin (BSA) induced arthritis. Int J Immunopharmacol 1989 11(6); 647-652

Krüger P, Daneshfar R, Eckert GP, Klein J, Volmer DA, Bahr U, Müller WE, Karas M, Schubert-Zsilavecz M, Abdel-Tawab M. Metabolism of boswellic acids in vitro and in vivo Drug Metab Dispos 2008 Jun; 36(6); 1135-1142

Kizhakkedath R. Clinical evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata extracts in the management of knee osteoarthritis. Mol Med Rep. 2013 Nov;8(5):1542-8.

Umar S, Umar K, Sarwar AH, Khan A, Ahmad N, Ahmad S, Katiyar CK, Husain SA, Khan HA. Boswellia serrata extract attenuates inflammatory mediators and oxidative stress in collagen induced arthritis. Phytomedicine. 2014;21(6):847-56.

Notarnicola A, Maccagnano G, Moretti L2, Pesce V2, Tafuri S3, Fiore A2, Moretti B. Methylsulfonylmethane and boswellic acids versus glucosamine sulfate in the treatment of knee arthritis: Randomized trial. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(1):140-6.

mag.nutr. Nenad Bratković
mag. nutr. Nenad Bratković

Diplomirao je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te završio poslijediplomski studij Fitofarmacije s dijetoterapijom. Prva iskustva stekao je kao nutricionist i tehnolog u prehrambenoj industriji, a od 2007. vodi vlastito nutricionističko savjetovalište NutriKlinika. Od 2013. je direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Često gostuje u medijima i piše kolumne o prehrani. Njegova posebna područja interesa uključuju prehranu sportaša i dijetoterapiju debljine.

Članci autora

S našeg bloga

Povezani članci

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 20% popusta na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.