Alergija na ambroziju: simptomi i kako je ublažiti

Svake godine, od 10 do 30% stanovnika kontinentalne Hrvatske pati od alergije na ambroziju, koja se javlja od kraja kolovoza do početka rujna. Želite li saznati kako se zaštititi od ove alergije?

Hug Your Lifeautor
alergija na ambroziju

Alergija na ambroziju svake godine zahvaća od 10 do 30% stanovnika kontinentalne Hrvatske, a sve počinje krajem kolovoza i početkom rujna. Ovisno o njezinoj rasprostranjenosti ili koncentraciji, najaktivnija je sredinom ili krajem ljeta te traje sve do početka jeseni, odnosno do pojave prvih mrazeva kada se biljka zaledi i njezina koncentracija oslabi.

Do alergijske reakcije kod ljudi, odnosno do pojave alergijskog rinitisa dolazi kada biljka ispusti pelud u zrak koji se može širiti nekoliko desetaka kilometrima daleko.

Neki od najčešćih simptoma su curenje nosa, kihanje, svrbež u grlu, nosu i očima, grlobolja i općenito nadraženo grlo. U slučaju pojave težih simptoma dolazi i do glavobolje, nesanice i napadaja astme.

Kako dolazi do alergija?

Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog sustava na neku tvar koju nazivamo alergen. Tijelo alergen prepoznaje lošim i zbog toga stvara protutijela koji kod biokemijskih pretraga krvi imaju povišene vrijednosti.

Alergeni mogu biti različite tvari iz prirode, a među najčešće pripadaju peludi biljaka koji počinju cvjetati od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni.

Ambrozija se smatra jednim od najsnažnijih alergena

Jedna od najčešćih peludnih alergija je ona na ambroziju. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja u kontinentalnim predjelima raste poput korova te se smatra jednim od najjačih alergena iz prirode.

Obično raste na livadama, poljima, uz šume i općenito u ruralnim područjima. Također, može se naći i u urbanim sredinama na napuštenim mjestima.

Cvatnja ambrozije započinje tijekom srpnja, a vrhunac i najveće koncentracije peludi u zraku postiže krajem ljeta. Naime, njezini cvjetovi počinju otpuštati pelud sredinom kolovoza kada su dani sve kraći, a noći dulje.

Rastu, cvjetanju i ispuštanju peludi pogoduju vlaga i vrućina u kombinaciji s vjetrom. Vjetar prenosi pelud koji putuje prema biljci, a koja u konačnici oplodi sjemenku što dovodi do obnove biljke za sljedeću godinu.

Pelud može putovati i više od 40 kilometara, a njegova koncentracija najveća je u razdoblju od 10 do 15 sati. U razdoblju kiša i lošijeg vremena te nižih temperatura, otpušta se manje peludi što dovodi i do slabljenja simptoma alergije na ambroziju.

Samo jedna biljka može otpustiti i do milijarde čestica što mnogim ljudima uzrokuje velike probleme, a čiji simptomi im otežavaju svakodnevno funkcioniranje, posebice boravak u prirodi.

Kada pelud iz zraka stigne u dodir sa sluznicom dišnog sustava, dolazi do otpuštanja velikog broja spojeva koji izazivaju alergiju kod osoba oslabljenog imunološkog sustava.

Iako se radi na iskorjenjivanju biljke, njezine koncentracije su i dalje iznimno visoke, a najviše zabilježene obično su u Slavoniji. O raširenosti ambrozije govori i to da pelud nerijetko dolazi i sve do obale gdje ranijih godina nije bila prisutna.

Posljednjih nekoliko godina intenzivno se radi na uklanjanju biljke iz korijena što se izvodi čupanjem ambrozije iz tla. Na snazi je Naredba kojom se radi na obveznom uklanjanju ambrozije, a koje se moraju pridržavati svi na čijem posjeduje raste ambrozija kao korov. Preporuka je to i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom mehaničkog uklanjanja biljke važno je isto odraditi prije početka cvatnje. Budući da je alergija na ambroziju jedna od najraširenijih peludnih alergija, time se svake godine smanjuje količina peludi u zraku te kod ljudi alergičnih na ambroziju dolazi do olakšanja i prestanka simptoma.

Naime, statistike govore da od ukupnog broja osoba alergičnih na pelud, njih 70% je razvilo alergiju na ambroziju.

Kako dolazi do alergijske reakcije na ambroziju?

Do alergije na ambroziju dolazi kod osoba oslabljenog imunološkog sustava. U tim slučajevima pelud u organizmu izaziva burne reakcije prilikom udaha. Alergeni ulaze u krvotok te dolazi do reakcije imunološkog sustava i pojave simptoma alergije na ambroziju.

Simptomi alergije na ambroziju

Simptomi alergije na ambroziju obično su slični simptomima prehlade. Jedina razlika je što u ovom slučaju oni nisu izazvani infekcijom – bakterijama ili virusima. Do alergije dolazi kada imunološki sustav reagira na neku tvar koju smatra uljezom u organizmu te nakon toga izaziva pojavu simptoma alergije i upale.

Simptomi alergije na ambroziju jednaki su za sve alergijske reakcije na pelud (alergijski rinitis), a manifestiraju se poput:

  • kihanja
  • grlobolje
  • curenja nosa
  • začepljenosti nosa
  • svrbeži
  • nadraženosti očiju
  • glavobolje
  • astme
  • sinusitisa

Dijagnosticiranje alergije na ambroziju

Alergija na ambroziju dijagnosticira se kožnim testiranjem tako što se mali dio alergena nanosi ispod kože te se nakon toga promatra reakcija organizma. Samo testiranje je poprilično točno i nije bolno.

U nekim drugim slučajevima, testiranje se može provoditi i iz krvi, a iz nalaza se izuzimaju antitijela za određeni alergen.

U slučaju da koža poprimi crvenu boju i da se pojavi otok na koži, znači da je došlo do alergijske reakcije. S obzirom na veličinu zahvaćenog područja, određuje se jačina alergijske reakcije.

Kako ublažiti simptome alergije na ambroziju

U slučaju da imate jače ili slabije simptome alergije na ambroziju, važno je slijediti korake koji će vam pomoći u njihovom ublažavanju i olakšavanju.

Za početak, što je moguće više izbjegavajte kontakt s biljkom. Budući da za vrijeme njezine sezone to u većini slučajeva neće biti moguće zbog velike koncentracije u zraku, pomoći si možete na sljedeće načine:

  • što više vremena provodite u zatvorenom prostoru
  • pratite peludnu prognozu
  • otputuje na more – budući da je ambrozija prisutna u kontinentalnim dijelovima zemlje, pomoći će vam odlazak na Jadran gdje ona u pravilu ne raste
  • higijenom grla i nosa – redovito ispiranje nosa i grla prirodnim otopinama
  • jačanjem imuniteta
  • uzimanjem dodatak prehrani

Kako ojačati imunitet i spriječiti alergiju na ambroziju

Simptomi alergije često se odražavaju na kvalitetu života, a ako ih želite ublažiti ili prevenirati, važno je reagirati na vrijeme i općenito ojačati imunitet. Time ćete pomoći imunitetu narednih godina, odnosno ublažit ćete ili gotovo u potpunosti prevenirati simptome alergije na ambroziju.

Kako ojačati imunitet? Kako biste simptome alergije na ambroziju držali pod kontrolom i ublažili ih, važno je pomoći imunološkom sustavu na putu da se izbori, ojača i spriječi ponovnu pojavu alergije.

Imunitet možete ojačati vođenjem zdravog životnog stila koji uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost te po potrebi uzimanje prirodnih dodataka prehrani. Pravilnim odabirom dodataka prehrani postići ćete općenito pozitivan učinak na zdravlje cijelog organizma, a time i spriječiti pojavu alergija.

Kurkumin za alergiju

Kurkuma, latinskog naziva Curcuma longa biljka je čiji se podzemni dio (rizom) koristi u ljekovite svrhe te za izradu začina. Tradicionalno se koristi na području jugoistočne Azije i Indije, a posljednjih nekoliko godina njezina popularnost zaživjela je i na našim prostorima.

Tradicionalno se koristi godinama u Ayurvedskoj medicini gdje je prepoznata kao biljka iznimnih vrijednosti. Oni koji je koriste prepoznali su njezine blagodati po organizam te njezin blag i specifičan okus kojim se mogu oplemeniti jela.

Svoju prepoznatljivu boju kurkuma duguje kurkuminu, polifenolu koji pripada u skupinu kurkuminoida, a koji je i najkvalitetniji dio biljke.

Do sada su zabilježena brojna blagotvorna svojstva kurkuminoida, a neka od njih uključuju snažno protuupalno djelovanje, sprječavanje kardiovaskularnih, autoimunih, neuroloških i ostalih bolesti i tegoba te općenito jačanje imuniteta te time i sprječavanje pojave alergije.

Kurkuminoidi mogu potaknuti imunološki sustav i pomoći mu da se aktivira i obrani od vanjskih podražaja. Cijeli proces funkcionira tako što kurkuminoidi poboljšavaju djelovanje antitijela i dolazi do njihovog blagog djelovanja na upalne bolesti poput, primjerice, artritisa, astme i alergija.

Kako odabrati dodatke prehrani od kurkume?

Pri odabiru prirodnih dodataka prehrani u obliku kurkumina važno je odabrati ekstrakt biljke kurkuminoida u što većem postotku (95% kurkuminoida) jer u tom slučaju koncentracija biljke puno je veća i njezino djelovanje je bolje.

Ekstrakti kurkume imaju i do nekoliko desetaka puta veću bioraspoloživost od začina ili same biljke općenito.

Uz kurkuminoide uvijek je dobro kombinirati vitamin D3 iz prirodnih izvora, budući da ga je gotovo nemoguće unijeti kroz prehranu, osim u nekim obogaćenim oblicima, a djeluje na jačanje imuniteta. Također, dodaci prehrani u obliku kurkuminoida dobro se slažu s vitaminima skupine B te s mineralom selenom.

Vitamini B6, B12 i D3 te mineral selen doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, dok vitamini B6 i B12 također doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. Mineral selen doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

U sezoni alergije na ambroziju pomozite si navedenim kratkoročnim i dugoročnim savjetima. Orijentirajte se na prirodno jačanje imuniteta kako biste sljedeću godinu dočekali ojačanog imuniteta te bezbrižno i bez rupčića u džepu uživali u vanjskim aktivnostima i u prirodi.

Foto: Canva

Hug Your Lifeautor

Hug Your Life dodaci prehrani hrvatski su proizvod, a riječ je o visoko kvalitetnim standardiziranim prirodnim dodacima prehrani s inovativnim formulama koji su kreirani u harmoniji s prirodom i Vašim tijelom. Proizvedeni su s velikom pažnjom te ljubavlju prema zdravlju i zdravom načinu života.

Članci autora

S našeg bloga

Povezani članci

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i ostvarite 20% popusta na prvu kupovinu. Budite informirani o aktualnim akcijama i novostima.